OVE NAMIRNICE IZBACUJU HOLESTEROL IZ TELA: Kardiolog savetuje da jedete pola šoljice dnevno, ima ih svako domaćinstvo, a "ruše" i krvni pritisak!

Autor: N.J.

Lifestyle

07.05.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri namirnice mogu pomoći da se izborite sa visokim holesterolom, objašnjava kardiolog.

OVE NAMIRNICE IZBACUJU HOLESTEROL IZ TELA: Kardiolog savetuje da jedete pola šoljice dnevno, ima ih svako domaćinstvo, a "ruše" i krvni pritisak!

Foto: shutterstock.com

Večera

Vašem telu potreban je holesterol za obavljanje funkcija u organizmu, ali previše istog može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući srčani i moždani udar. Visok holesterol poznat je kao hiperlipidemija, što znači da se dodatni lipidi počinju nakupljati u arterijama. Prema Klinici Kleveland, lipidi se spajaju sa drugim supstancama u krvi i stvaraju plak, inače poznat kao masne naslage.

S vremenom te naslage rastu, otežavajući da dovoljno krvi teče kroz arterije. Ponekad te naslage mogu iznenada da puknu i stvore ugrušak koji uzrokuje srčani ili moždani udar, dodaje klinika Majo.

Obično je povezana s nezdravom ishranom, gojaznošću, nedovoljnim vežbanjem, pušenjem i pijenjem alkohola. Visoki holesterol često se naziva "tihim ubicom" jer se ne manifestuje kroz simptome. Pacijenti mogu saznati tek nakon analiza krvi.

Foto: Printscreen/ YouTube/ Moja kuhinja Tanja

Napitak za snižavanje holesterola od smokvi

Međutim, kardiolog dr. Elizabet Klods otkrila je tri namirnice koje najbolje snižavaju nivo holesterola i sve sadrže vlakna. 

- Kao kardiolog, uvek govorim pacijentima da snižavanje LDL (lipoproteina niske gustoće) "lošeg" holesterola može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Mnoge namirnice imaju topiva vlakna, koja vežu holesterol u probavnom sistemu i odvlače ga iz tela pre nego što uđu u cirkulaciju - kaže ona.

Prva namirnica je ovas kao ključna za snižavanje holesterola.

- Obično jedem pola šoljice dnevno. Ne samo da je bogata vlaknima, već sadrži i mnogo antioksidanasa, uključujući ona koji pomažu u poboljšanju rada krvnih nerava i snižavanju krvnog pritiska - objašnjava.

Još jedna namirnica bogata vlaknima koju biste trebali dodati na spisak za kupovinu su leblebije, jer imaju niz zdravstvenih prednosti. 

Foto: youtube.com/Zdravi i jednostavni recepti

Kuvanje leblebija

- Oni su prepuni kalijuma i magnezijuma, koji su važni za kontrolu krvnog pritiska. Jedna šoljica sadrži gotovo 15 grama proteina, 12 grama vlakana i jednu četvrtinu vaših dnevnih potreba za gvožđem.

Takođe, ako volite da grickate tokom dana najbolje je da to budu bademi.

British Heart Foundation (BHF) navodi:

- Ako imate visok holesterol, najvažnije je da jedete manje zasićenih masti. Hrana s visokim udelom zasićenih masti su prerađena mesa, pite i peciva, maslac i kokosovo ulje.

Foto: youtube.com/Jelajelena Petrovic

Pite na tanjiru

Postoje jednostavne zamene koje bi trebalo pratiti kako biste smanjili nivo holesterola. BHF objašnjava:

- Najbolji način je zamena zasićenih masti s hranom koja je bogata nezasićenim mastima.

Jedan od primera je uvođenje maslaca umesto ulja. 

Drugi način je da zamenite obično mleveno meso sa nekim koje ima manje masnoće, ili crveno sa ribom i ćuretinom, prenosi "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading