U USTIMA SE VIDI ZNAK MOŽDANOG UDARA! Jedno stanje je CRVENA zastavica "Ako to postane stalan simptom, ODMAH kod lekara"

Autor: N.J.

Lifestyle

03.05.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uporno suva usta ne označavaju samo potrebu za vodom.

U USTIMA SE VIDI ZNAK MOŽDANOG UDARA! Jedno stanje je CRVENA zastavica "Ako to postane stalan simptom, ODMAH kod lekara"

Foto: Shutterstock

Suva usta su čest simptom i razlozi za ovo stanje su mnogobrojni. Svako ih može imati pogotovo noću kada je toplije u kući, ili zimi. Suva usta mogu biti u vezi i sa korišćenjem nekih lekova, dijabetesom, anksioznošću, stresom...

Kod Britanaca ona mogu biti crvena zastavica za sledećih pet stanja. Doktor Azad  Ejrumlu  istakao je da suva usta mogu biti znak da je nešto pošlo "naopako" u potpuno drugom delu tela.

- Suva usta mogu biti znak da negde drugde nešto nije u redu. To se može manifestovati simptomima kao što su lepljivi osećaj u ustima, suvo ili bolno grlo, poteškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja poput moždanog udara, dijabetesa ili Alchajmerove bolesti mogu se pokazati na ovaj način, dok ti simptomi takođe mogu biti pokazatelj autoimunog poremećaja poput HIV - a ili Sjogrenovog sindroma - kaže on i dodaje:

- Kada posetite zubara, mi ne brinemo samo o oralnom zdravlju. Obučeni smo kako da uočimo i određene probleme koje su u vezi sa opštim zdravljem. Od vitalne važnosti je da pažljivo pratite zdravstveno stanje i ako primetite suva usta kao stalan simptom, morate to naglasiti svom lekaru opšte prakse.

Foto: Shutterstock

Devojka pije vodu

Suva usta mogu biti znak upozorenja za:

Dijabetes

Moždani udar
HIV
Alchajmerovu bolest
Sjogrenov sindrom

Stanje kada pljuvačne žlezde ne proizvode dovoljno pljuvačke za održavanje usta vlažnima poznato je kao kserostomija.

Foto: pixabay.com

Merenje šećera u krvi

Pljuvačka igra važnu ulogu u oralnom zdravlju jer može da neutralizuje kiseline koje proizvode bakterije, ključne su i za sprečavanje karijesa a sadrže i enzime koji pomažu probavnom procesu, osiguravajući da telo dobije potrebne vitamine i hranjive materije, piše "Miror".

Preporučljivo je posetiti stomatologa na svakih šest meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading