URIN KROZ JEDAN ZNAK POKAZUJE SIMPTOM MOŽDANOG UDARA: Ako idete više od ovoliko puta u toalet to NIKAKO NIJE DOBRO, tvrde stručnjaci

Autor: N.J.

Lifestyle

28.04.2023

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak u toalet je deo svakodnevnice zbog čega se ne obraća posebna pažnja na to, a trebalo bi.

URIN KROZ JEDAN ZNAK POKAZUJE SIMPTOM MOŽDANOG UDARA: Ako idete više od ovoliko puta u toalet to NIKAKO NIJE DOBRO, tvrde stručnjaci

Foto: shutterstock

Urin mnogo govori o vašem zdravlju. Pet situacija može pokazati i upozoriti da postoji zdravstveni problem.

1. Promena boje

Nijansa blede je optimalna boja - to znači da pijete dovoljno vode i da vam bubrezi dobro funkcionišu.

Ako je tamnija žuta, verovatno ste dehidrirali. Dehidratacija može uzrokovati umor, glavobolju i mučninu te su nekada posledice ozbiljnije. Telu je potrebna voda kako bi održalo zdravu funkciju organa, pa svakako pijte šest do osam čaša dnevno. Različiti lekovi mogu uticati na boju mokraće.

Ali ako je vaša mokraća crvenkastosmeđa, to najverovatnije znači da imate krvi u urinarnom traktu koja je posledica infekcije, kamenja u bubregu ili bešici, raka ili stanja kao što su intersticijski cistitis.

Foto: shutterstock

Odlazak u toalet - žena na wc šolji

2. Miris

Nekada je miris jači ili oštriji. Određena hrana može uticati na promenu mirisa urina, poput belog luka, kao i neki lekovi i dodaci ishrani, poput vitamina B6. Ali u nekim slučajevima mokraća koja neprijatno miriše znači da ste dehidrirali. Ako je to slučaj, takođe ćete osećati žeđ i imati suva usta, a mokraća će biti tamno žuta.

3. Zamućenost

Ako primećujete da je vaš urin zamućeniji nego inače, to može ukazivati na urinarne infekcije, dehirataciju, seksualno prenosive infekcije ili bubrežne kamence. To takođe može biti znak prostatitisa ili vaginitisa.

Vaginitis je čest i izlečiv - simptomi uključuju bol i svrbež u vagini i oko nje, neobičan iscedak, suvoću, tačkice i natečenu ili ispucalu kožu.

Foto: Shutterstock

Devojku boli stomak

4. Mokrite češće

Ako često mokrite to može ukazivati na infekcije mokraćnog sistema ili dijabetes.  Moždani udar takođe može dovesti do povećane želje za mokrenjem.

Prema urologu Petru Holiju, savetniku za muško zdravlje u Kingstonu:

- Živci povezani sa bešikom mogu biti pogođeni i kao rezultat toga češće ćemo mokriti ili izgubiti sposobnost zadržavanja mokraće u bešici. Bešika je vitalni deo procesa mokrenja i tumor u njoj može uticati na to kako mokrimo.

Rekao je da zbog potrebe za mokrenjem više od deset puta dnevno moramo posetiti lekara.

Foto: pixabay.com

Bol u bešici

5. Krv u mokraći

Iako bi to mogao biti znak infekcije mokraćnog sistema, mogao bi biti i signal raka zbog čega je važno otići kod lekara. Ako je taj simptom praćen čestim odlaskom u toalet, neprijatnim mirisom, visokom temperaturom ili zamućenim urinom verovatno imate urinarnu infekciju.

Stariji muškarci koji teško mokre, moraju iznenada i često da idu u toalet ili primećuju krv u mokraći mogu imati benigno uvećanje prostate, piše "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading