ISPROBAJTE JUTARNJU RUTINU DIJETETIČARA U NEKOLIKO KORAKA: Obezbeđuje zdravlje celokupnog organizma, a evo zbog čega je kafa KLJUČNA!

Autor: N.J.

Lifestyle

30.04.2023

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeće navike pomažu da budete bolje raspoloženi, lepše se osećate, a u isto vreme održavate zdravlje organizma.

ISPROBAJTE JUTARNJU RUTINU DIJETETIČARA U NEKOLIKO KORAKA: Obezbeđuje zdravlje celokupnog organizma, a evo zbog čega je kafa KLJUČNA!

Foto: Photo by alan KO on Unsplash

Žena ustaje

Navike poput doručka bogatog vlaknima, pauze za vežbanje i ispijanja kafe ili čaja mogu vam pomoći da održite zdrav probavni sistem, prema Samani Kaseti, dijetetičarki i savetnici za ishranu.

Evo sedam koraka koje ona preporučuje za dobar početak dana, od rane hidratacije do odvajanja vremena za vođenje dnevnika kako vam stres ne bi poremetio probavu.

Počnite sa čašom vode

Konzumiranje dovoljno vode ključno je za dobru pokretljivost ili održavanje probave, a pijuckanje ujutru može pomoći u ublažavanju dehidratacije koja se javlja preko noći.

Foto: Izvor: Cherrydeck/ Unsplash

Nazdravljanje vodom

Razmislite o dodatku

Ako imate problema s probavom, dodaci ishrani mogu vam pomoći. Probiotici sadrže bakterije koje pomažu u povećanju broja korisnih mikroorganizama u crevima, što ponekad ublažava simptome poput mučnine, gasova, dijareje ili grčeva.

- Određene vrste probiotika mogu biti od koristi kod stanja poput zatvora i iritabilnog creva - rekla je.

Šta jesti za doručak?

Za doručak jedite hranu koja je dobra za zdravlje creva poput jogurta, orašastih plodova i voća. Odabrala je jogurt, sličan grčkom, zajedno sa borovnicama i orasima.

Sastojci za doručak kao što su bobičasto voće, orasi i druga biljna hrana bogati su vlaknima, koja pomažu da se hrane korisne bakterije u crevima. Međutim, budite oprezni pri čitanju etiketa - hrana poput aromatiziranog jogurta sadrži mnogo dodatog šećera, što utiče na zdravlje creva.

Foto: Unsplash/ Phil Hei

Jaja na više načina

Vežbajte 

Čak i kratko vežbanje može poboljšati vaše celokupno zdravlje, pokazuju istraživanja, 10 do 20 minuta šetnje ili joge ujutro izvrsni su za probavni sistem, smatra ona.

Odlazak u toalet nakon doručka

Pražnjenje creva mora biti redovno, a ona smatra da je to najbolje nakon doručka.

Uživajte u kafi ili čaju

Istraživanja pokazuju da ovi jutarnji napici imaju velike koristi za vaše zdravlje, uključujući i probavni sistem, pogotovo ako izbegavate previše dodatog šećera, prenosi "Insajder".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading