"ODEĆA MI SE LEPI ZA KOŽU, TEČNOST CURI PO TELU": Iz kuće nije izlazila bez fantomke, a sada pokazala lice i upozorava - Ovu kremu ZAOBIĐITE! (FOTO/VIDEO)

Autor: N.J.

Lifestyle

15.04.2023

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je 40 godina koristila istu kremu pokušavajući da izleči ekcem - zbog toga šest meseci nije izlazila iz kuće.

"ODEĆA MI SE LEPI ZA KOŽU, TEČNOST CURI PO TELU": Iz kuće nije izlazila bez fantomke, a sada pokazala lice i upozorava - Ovu kremu ZAOBIĐITE! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tiktok/kfeet13

Keren Flet ima ekcem na licu, rukama i zglobovima od 11. godine, a i propisane su joj lokalne steroidne kreme za rešavanje problema. Od tada ona koristi lekove za ublažavanje svraba, curenja i upaljene kože. Nakon što je dobila znojenje i osip, slične simptomima menopauze odličila je da prestane. Obustavila je korišćenje lokalnih steroida, a onda je dobila osip koji “žari” po celom telu dok ona neprestano drhti i znoji se. Zbog toga, šest meseci bila je "vezana" za kuću, a sama voda na koži joj je kao kiselina.

Odlučila je da pokaže lice bez kape

Tri meseca nosila je fantomku i pokrivala gornji deo tela. Sada, odlučila je da podeli slike svoje kože u pokušaju da podigne svest o mogućim opasnostima dugotrajne upotrebe lokalnih steroidnih krema.

Foto: TikTok/Printscreen/ kflett3

Keren se oporavlja od kreme

- Od 45. godine počela da se brinem o jednoj stvari, jedinoj stvari za koju sam mislila da ti steroidi mogu učiniti, a to je istanjivanje kože. Počela sam da razmišljam kako ih moram manje koristiti. Imala sam napade apstinencije i te teške simptome, kao što su drhtavica i znojenje. Simptomi su slični menopauzi. Onda sam odlučila da ih više neću uopšte uzimati. Imala sam osip koji “žari” od stopala pa po celom telu. Lice mi je gorelo, bilo je natečeno. Oči su mi se stvarno teško otvarale, bile su isto natečene. Prestala sam da jedem. Kada sam putovala kući, odeća mi se lepila za kožu. Imala sam plikove od lista do stražnje strane bedara i mogla sam osetiti tečnost kako mi teče niz nogu - kaže ona i dodaje:

- Kada sam došla kući, muž mi je morao pomoći da se istuširam i  da skinem odeću. Nisam mogla da se kupam koliko me je bolelo. Voda je bila poput kiseline. To bi bilo na svakih nekoliko dana, i samo sam pokušala da se  operem na umivaoniku. Oduvek sam bila mama koja je volela da pravi frizure, da se šminka, sređuje trepavice i nokte, i da izgledam najbolje što mogu. Upravo sam ostala bez toga. Izgubiš svoje samopouzdanje i jednostavno ne znaš kako ćeš se ikada vratiti osobi kakva si bila - iskreno priča, a prenosi "Sun".

Foto: TikTok/Printscreen/ kflett3

Keren se snima za TikTok i priča o problemu

Kako izgleda period čim prestanete sa kremom

- Prvih četiri do šest meseci je najgore - vaše telo samo vapi za tim. Upoređivalo se da je gore od zavisnosti od heroina. Šest meseci nisam izlazila iz kuće, a jedini put kad sam išla napolje bilo je kasno uveče da prošetam pse.

Ona je podelila video gde je pokazala svoje muke. 

Sada apeluje na lekare da budu stroži pri propisivanju lokalnih steroidnih krema. Sedam meseci kasnije, njene rane se bolje zaceljuju i može redovno da se kupa. 

- Meni su rekli da može stanjiti kožu i da pripazim na količinu koju koristim. Nisu rekli "nemoj ga koristiti mesec, godinu dana, nemoj ga koristiti decenijama". Dakle, koristila sam ga decenijama. Jednostavno ne mislim da bi ga trebalo dati deci ili bebama za mazanje - poručuje.

Proces izlečenja doneo joj je stres u porodicu jer su svi morali da je gledaju bespomoćnu kako se bori protiv zdravstvenog problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading