SANJA IMA 21 GODINU I LEČI SE OD ALKOHOLIZMA: "Počelo je jednom nedeljno, a onda sam pila svaki dan, imam četiri dijagnoze" Jedan momenat je presudio da sve promeni!

Autor:

Lifestyle

08.04.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela je sa jednom čašom nedeljno, a sada ide u bolnicu.

SANJA IMA 21 GODINU I LEČI SE OD ALKOHOLIZMA: "Počelo je jednom nedeljno, a onda sam pila svaki dan, imam četiri dijagnoze" Jedan momenat je presudio da sve promeni!

Foto: Printscreen/ TikTok/ kanazirsanja

Sanja Kanazir ima 21 godinu i leči se od alkoholizma. Trenutno je na terapijama i ne pije tri meseca. Odlučila je da govori o jednoj ovako važnoj temi i pošalje jaku poruku svima koji se bore sa anksioznošću, napadima panike ili sličnim stanjima. U ispovesti koju je objavila na svom TikTok profilu objasnila je kako je sve počelo.

- Nakon novembra i mog prvog napada panike, umesto da uzimam svoju terapiju koju sam tada imala i koja je bila slaba u odnosu na onu koju sada imam, pila sam alkohol. Otkrila sam da mi alkohol prija tako što mi tablete nisu pomagale, odnosno tablete za smirenje jer sam imala anksioznost i napade panike. Saznala sam to tako što sam popila prvu čašu vina i to me nekako smirilo. U svojoj glavi shvatila sam da ja moram da pijem da bi mi bilo bolje. To je prvo bilo jednom ili dva puta nedeljno, onda se pretvorilo u tri, četiri puta nedeljno, a posle u svakodnevno i išlo je do te mere da sam išla na posao, i kad ga završim ja jedva čekam da dođem kući i da pijem.

Foto: Printscreen/ TikTok/ kanazirsanja

Sanja priča svoju priču na TikTok - u

- Bila sam u stanju da sedim od pet popodne do 2, 3 ujutru sama i da pijem, plačem i da izbacujem neku svoju tugu, sve što sam imala u sebi. Dešavalo se da je alkohol bio moj beg od stvarnosti i pila sam dva meseca i to niko nije znao sve do trenutka kada sam jedno veče pomešala alkohol i tablete. Kada sam to uradila ja nisam želela da se ubijem niti nešto slično, već da skrenem pažnju da je meni potrebna pomoć i tu je došla hitna pomoć oko pola u šest ujutru i vodili su me na ispiranje - priča Sanja.

Ovom prilikom želela je svima da skrene pažnju da alkoholizam nije nešto što traje sat vremena, već je to bolest.

- Ja i dan danas imam potrebu da pijem, a ne pijem tri meseca. I dalje imam neke potrebe za tim. To je bio moj izlaz iz neke određene situacije. Nisam znala kako da se izborim. Ne znam kako će se shvatiti moj video, pričam vam svoje iskustvo i ono što sam ja prošla - objašnjava devojka i poručuje da ukoliko imate neki problem i osećate simptome slične njenima nikako ne posežete za alkoholom već da se obratite za pomoć nekome.

Njeno dalje lečenje podrazumeva i odlazak u bolnicu zbog četiri dijagnoze:

- Anksioznost, depresija, granični poremećaj ličnosti i emotivni poremećaj usled zloupotrebe alkohola. Idem u bolnicu zato što su lekari odlučili tako. Prevnstveno je trebalo da budem u dnevnoj bolnici, međutim oni smatraju (to je čitav tim lekara) da bi trebalo da budem zadržana na posmatranju. To mi je teško palo kada sam shvatila da neću biti kod kuće za Uskrs, za svoj i dečkov rođendan. To su neke stvari koje me pogađaju - objasnila je Sanja u jednom od videa.

Foto: Printscreen/ TikTok/ kanazirsanja

Sanja se snima za TikTok

Alkoholizam je jedan od tri najveće bolesti zavisnosti uz narkomaniju i nikotinsku zavisnost. To je hronična bolest koja ne uključuje samo fizičke probleme. Savremene metode lečenja podrazumevaju terapiju, dok simptomi koji ukazuju da ste razvili bolest su: češća želja nego ranije, velika potreba za alkoholom, nemogućnost da se posvetite bilo čemu drugom, ali i kada osoba ne pije ima problema sa mučninom, tremom, ubrzanim radom srca...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading