KAKVA KONTRADIKTORNOST! Svi savetuju izbacivanje belog hleba, a evo šta je ISTINA, nutricionisti upozorili - Ovu vrstu zaboravite!

Autor: N.J.

Lifestyle

09.04.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad većina ljudi krene na novu dijetu prvo što izbace je hleb.

KAKVA KONTRADIKTORNOST! Svi savetuju izbacivanje belog hleba, a evo šta je ISTINA, nutricionisti upozorili - Ovu vrstu zaboravite!

Foto: pixabay.com

Ugljeni hidrati ne bi trebalo da budu “žrtve” tokom vaše dijete. Izbacivanje iz ishrane sprečava vas da postignete trajno mršavljenje. Dobra vest je da ne morate izbaciti hleb da biste smršali, samo se prebacite na jedan od najzdravijih hlebova. Obično integralni hleb na 100 grama ima oko 256 kalorija. 

Koji je najzdraviji hleb?

- Potražite "celovite" žitarice. Preferiram hleb od celovitih žitarica, poput pšenice i ovsenih pahuljica, koji takođe imaju malo dodatog šećera, zasićenih masnoća - kaže dijetetičarka i nutricioniskinja Elizabet Vard i dodaje:

- Potražite "celo" kao prvi opis na spisku sastojaka. Odlučite se za onaj koji ima vlakna i nizak udeo masti.

Foto: pexels.com

Isečen integralni hleb

Inače, ona navodi i da veličina kriške igra važnu ulogu te ni kalorije ne bi trebalo zanemarivati.

- Hleb ima lošu reputaciju jer je pun aditiva, a ponekad čak i šećera. Pazite na sastojke kao što su delimično hidrogenizirana ulja i kukuruzni sirup sa visokim udelom fruktoze - kaže Keli Springer, prenosi “Pojedi ovo, ne ono”.

Sa druge strane, prema nutricionistima najgori hleb definitivno je beli. Klasični beli hleb odiše nostalgijom za detinjstvom, ali ako se želite zdravo hraniti, onda ga ostavite u prošlosti.

Foto: pixabay.com

Isečen beli hleb

Zanimljivo je što na 100 grama crnog hleba ima oko 313 kalorija, a beli na 100 grama ima 265 kalorija. Kontradiktornost je što beli hleb ima manje kalorija, ali razlika je što kalorije iz belog hleba potiču uglavnom iz ugljenih hidrata. Osim belog hleba koji nikako nije poželjan u ishrani, slatke verzije takođe se izdvajaju kao štetne. 

Takođe, trebalo bi izbegavati i cimet rolnice koje nikako nisu poželjne. Slatki hleb podjednako je loš zbog više šećera koji izaziva nagli skok šećera u krvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading