REVOLUCIONARNO OTKRIĆE U LEČENJU RAKA DOJKE: Lekari uspeli da posle samo DVE NEDELJE uklone kancerogeno tkivo, evo i kako!

Autor: N.J.

Lifestyle

08.04.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obolelo od raka dojke 4494 osobe. Novo testiranje na miševima dalo je veliku nadu.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE U LEČENJU RAKA DOJKE: Lekari uspeli da posle samo DVE NEDELJE uklone kancerogeno tkivo, evo i kako!

Foto: shutterstock

Mamografski pregled dojke

Uređaj koji je uspeo da izleči miševe od raka dojke za dve nedelje dao je nadu ljudima  koji pate od malignog tumora. Funkcioniše tako što stvara malu struju u slanoj vodi i ubrizgava se u okolno tumorsko tkivo koje upija kiseonik. Naučnici su rekli da baterija traje 500 sati. Uređaj gubi kiseonik u ćelijama raka i zove se hipoksija.

Ova tehnika takođe pojačava učinkovitost specijalnih lekova koji se ubrizgavaju u ciljana područja hipoksičnih ćelija. Profesor Fan Zhang istakao je:

- Nakon 14 dana, tumori kod pet miševa koji su primili i radnu bateriju i terapiju lekovima smanjili su se u proseku za 90 odsto - a četiri takva miša doživljavaju nestanak tumora. Tumori kod drugih testiranih miševa koji nisu imali kombinaciju baterijskog implantata i lekova ostali su iste veličine ili su se povećali - objašnjava za "Sun".

Foto: shutterstock

Rak dojke, žena radi samopregled

Inače, korišćeni lekovi poznati su kao HAP - prolekovi aktivirani hipoksijom. Oni trenutno nisu odobreni za kliničku upotrebu zbog ograničenih dokaza o njihovoj efikasnosti.

- Tumori obično troše kiseonik u okolnim nekancerogenim tkivima dok rastu, što rezultira time da ćelije postaju bez kiseonika ili hipoksične. Prolekovi koji se aktiviraju hipoksijom imaju za cilj iskoristite ovu osobinu tako što ciljaju samo hipoksične ćelije - minimizirajući oštećenje zdravih ćelija i smanjujući nuspojave. Baterija može pokriti tumor i trošiti kiseonik u njemu više od 14 dana.

Profesor Rendal Džonson upozorio je da širenje hipoksije u tumoru može povećati rizik od širenja raka.

- Iako se čini da se to nije dogodilo kod ovih miševa, troškovi i koristi od upotrebe baterije kod ljudi moraju se proceniti pre lečenja ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading