OVO JE ELIKSIR ŽIVOTA I BOGOM DAN JE ZA REUMU: Odličan za kamenac i čudo za bolne i otečene zglobove!

Autor: N.J.

Lifestyle

19.02.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekovito dejstvo ovog napitka je neverovatno!

OVO JE ELIKSIR ŽIVOTA I BOGOM DAN JE ZA REUMU: Odličan za kamenac i čudo za bolne i otečene zglobove!

Foto: Shutterstock

Breza je jedna od najboljih diuretičkih biljaka i ima snažno dejstvo. Postoje dve vrste bela i obična breza.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju sok, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta, a lišće se bere za vreme cele vegetacije. Kora se prikuplja u proleće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, kog pak ima u listovima. Eterično ulje pupoljaka povoljno deluje na disajne puteve.

Čaj protiv vodene bolesti:

5 grama lista breze, 5 grama ruzmarina, 5 grama lista koprive, 10 grama poljske preslice, i 10 grama borovnice. Jedna kašika se prelije vrelom vodom od dva decilitra. Ohlađen čaj može se po želji zasladiti medom.

Čaj protiv reumatizma i gihta:

Primeni se ista količina lista breze, koprive - list - i kore krkavine ( Cortex Frangulae). Čaj se priprema i pije kao i u gore navedenom slučaju.

Foto: shutterstock

Žena pije čaj

Čaj protiv bubrežnih kamenaca:

Pripremi se čajna mešavina od lista breze, pirike (Rhizoma Graminis), cestoslavice (Herba Veronicae) i vodopije (Herba Cichorii). Priprema i pijenje čaja je ista kao kod čaja protiv vodene bolesti. Iz stabla isceđeno 5 - 6 velikih kašika svežeg soka pomeša se s kozjim mlekom i medom, ili sa malo vina, pa se pije u proleće radi čišćenja krvi od loših sokova, pluća od sluzavosti, bubrega, i kožnih osipa i avitaminoze – skorbuta. U slučaju otečene slezene pije se natašte čaj od 20 grama brezove kore i 10 grama korijandera ( Coriandrum sativum ) kuvanih u 2,5 dl belog vina, objašnjava “Lekar info”.

List od breze može se stavljati i na neka mesta na koži, odnosno možete napraviti obloge za bolne zglobove, vodene otoke i na mesta kod reume.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading