Oscilacije KRVNOG PRITISKA su opasnije od hipertenzije! Ako vam je razlika između GORNJEG I DONJEG pritiska OVOLIKA, hitno u bolnicu!

Autor:

Lifestyle

12.11.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi zna da je visok krvni pritisak opasniji od niskog. Ono na šta se manje obraća pažnja, svakako je razlika između donjeg i gornjeg krvnog pritiska.

Oscilacije KRVNOG PRITISKA  su opasnije od hipertenzije! Ako vam je razlika između GORNJEG I DONJEG pritiska OVOLIKA, hitno u bolnicu!

Foto: pixabay.com

Visok krvni pritisak prevashodno zahteva adekvatnu terapiju, ali to ipak nije jedini problem. Oscilacije krvnog pritiska mogu biti kobne, a o ovom zdravstvenom problemu se u medijima manje govori.

Marija Benevskaja je kardiolog, a detaljno je za ruske medije pričala o krvnom pritisku.

- Prvo da razjasnimo šta je krvni pritisak. To je pritisak koji krv vrši na zidove krvnih sudova. Ove vrednosti su jedan od pokazatelja vitalnih funkcija tela -  a ovako je Marija započela svoje izlaganje.

Ona je potom dodala da se prilikom merenja krvnog pritiska utvrđuju dve vrste, a sa svakim otkucajem srca pritisak varira između gornjeg i donjeg. Oba parametra su podjednako važna, jedan parametar se ne može posmatrati zasebno, već svaki ima svoj značaj.

Svaki od ovih parametara ima svoj značaj, oba su važna. Ako je gornji povišen, govorimo o sistolnoj hipertenziji, a isto tako, ako je donji povišen, opet se radi o hipertenziji, samo dijastolnoj. Svako od ovih stanja je opasno i zahteva drugačiji pristup lečenju - dodala je doktorka.

Šta je normalna granica, a koja je kritična?

Republika

Foto: pixabay.com

Krvni pritisak, Ilustracija

 

Normalna vrednost krvnog pritiska zdrave osobe (sistolni/dijastolni) je 120 sa 80. Međutim ovaj pritisak može da varira i u toku dana, a zavisi i od starosti osobe, postojećih bolesti, ali i stanja, poput trudnoće. 

- Razlika između sistolnog krvnog pritiska i dijastolnog krvnog pritiska naziva se pulsni pritisak i obično iznosi 30-50 -  naglasila je Benevskaja.

Sve vrednosti koje se ne uklapaju u ove granice mogu da ukazuju na prisustvo neke bolesti, što je razlog za posetu lekaru. 

- Iako ovo može biti i prolazno stanje u svakom slučaju je bolje da se obratite lekaru - napominje Marija Benevskaja.

Šta ako je razlika ispod 30?

Ukoliko između gornjeg i donjeg pritiska postoji mala razlika, to može ukazivati na sledeća stanja:

Republika

Foto: pixabay.com

Srce, Ilustracija

 

- prisustvo ateroskleroze aorte (taloženje holesterola u najvećem sudu
- oštećenje sudova bubrega
- aneurizma aorte (patološko širenje posebnog dela aorte sa mogućnošću pucanja ili raslojavanja  zidova usled prekomernog opterećenja)
- anemija (smanjenje nivoa hemoglobina u krvi) i mnoga druga stanja

Gornji pritisak poznat je i kao srčani, a donji kao bubrežni.

- Viši broj koji se dobije prilikom merenja je sistolni krvni pritisak, on pokazuje pritisak u sudovima dok se srce steže i potiskuje krv u arterije, što zavisi od jačine kontrakcija srca, otpora zidova krvnih sudova i broja otkucaja srca u jedinici vremena. Zato, možemo reći da ovaj pokazatelj odražava upravo rad srca, mada su, naravno, i drugi faktori uključeni u ovaj proces - kaže dr Marija.

 Ne treba zaboraviti i da donji pritisak pokazuje i rad bubrega.

- Niži broj, dijastolni krvni pritisak, pokazuje pritisak u arterijama kada se srčani mišić opusti. Ovo je minimalni pritisak u arterijama i odražava otpor perifernih sudova. Budući da vaskularni ton regulišu hemikalije i autonomni nervni sistem, niži krvni pritisak znači koliko se pravilno vrši neurohumoralna regulacija. Zauzvrat, neurohumoralne reakcije se javljaju uglavnom u bubrezima, pa stoga postoji mišljenje da je donji pritisak bubrežni - zaključila je na kraju doktorka Marija Benevskaja, prenosi Alo.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading