DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA: Ako primetite ove SIMPTOME, velike su šanse da imate TUMOR MOZGA!

Autor:

Vesti

02.11.2022

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maligni tumori su se vremenom promenili i danas ih ja zovem 'odavde do večnosti', kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju, objasnila je doktorka.

DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA: Ako primetite ove SIMPTOME, velike su šanse da imate TUMOR MOZGA!

Foto: Dragan Kadić

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi deo tela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvek se zna zašto nastaju, ali i kako se sprečava njihov nastanak.

Upravo o tome je govorila neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, ali i nova ministarka zdravlja.

- Oni simptomi koji se najčešće javljaju, posebno kod odraslih su promene u ponašanju, pa postao ali u početku vrlo diskretne i njih može samo neko ko dobro poznaje osobu da primeti - objasnila je dr Grujičić i dodala da u lečenju tumora mozga porodica igra jako veliku ulogu. Pa tako, pacijenti koji imaju potpunu podršku članova porodice duže će i da žive, rekla je Dr Danica Grujičiću emisiji "Na prvom mestu" na K1.

Doktorka Grujičić je navela šta sve uži članovi mogu da primete:

- Neslane šale koje nikada nisu bile karakteristične za tu osobu. Ili ako je osoba bila povučena, pa onda postala ekspresivna i obratno. A obično se dešava da najbliži članovi porodice to tumače nečim što se desilo, kao što je smrtni slučaj ili promena posla, te su se pre pojave skenera takvi pacijenti lečili u psihijatrijskim bolnicama, jer se smatralo da pate od depresije ili nekog drugog psihičkog stanja.

Republika

Foto: Republika.rs

Danica Grujičić

 

- Većinom žene zanemaruju ono što im se dešava jer im je uvek preči neko ili nešto drugo - dodala je dr Grujičić i dodala da će muškarci pre da se požale na simptome. Na pitanje koji je to prvi i najtipičniji simptom koji ukazuje na tumor mozga, doktorka i neuropsihijatar je odgovorila da je to upravo prvi epileptički napad, što jasno ukazuje na odlazka na skener. Zatim slabljenje vida, ispad u vidnom polju, dok glavobolja ne mora u početku na bude prisutna, nego tek u poslednjim fazama bolesti.

- Dobroćudni tumori koji sporije rastu mogu da budu posebno veliki. Mozak do određene granice može da toleriše pritisak, a kada se ta granica pređe pogoršanje ide ubrzano", objasnila je ona, a zatim je na primeru skenera mozga jednog pacijenta objasnila koliko tumor može da se razvije i zahvati većinsku površinu mozga, a da pacijent i dalje ima blage simptome.

- Maligni tumori su se vremenom promenili i danas ih ja zovem 'odavde do večnosti', kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju - objasnila je doktorka. - Zato je važno da ukoliko primetite neobične oblike ponšanja kod sebe koje se do sada nisu ispoljavali, da za svaki slučaj posetite lekara.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

04.11.2022 15:37

Sa tom neznatnom primedbom da maligni tumori NISU neuništivi.....