POMERILI STE SAT I SPAVALI SAT DUŽE, ALI SE NE OSEĆATE DOBRO: Evo do kakvih promena dolazi u telu i šta da uradite

Autor:

Lifestyle

31.10.2021

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomeranje sata unazad ima izvesne posledice na nas koje, srećom, nisu dugoročne. Evo kako da olakšate sebi.

Republika

Foto: pexels.com

Žena se budi

 

U noći između subote i nedelje časovnici su vraćeni za jedan sat unazad. Zvuči super kada pomislimo da smo zbog toga spavali sat vremena duže, ali to zapravo ima posledice na zdravlje, koje možemo da osećamo danima ili čak nedeljama.

Prvo, svi znamo koliko je san važan za opšte zdravlje i koliko je bitno da imamo ustaljene navike u spavanju – da ležemo u otprilike isto vreme i budimo se u isto vreme. Pomeranje sata unazad dovoljno je da poremeti taj naš ustaljeni ritam i tako nam pokvari raspoloženje.

Osim toga, dani su kraći, pa ako radite, vrlo je verovatno da ustajete dok je napolju još mračno, ali i da se vraćate kući kada je već pao mrak – što je dosta rano u zimskom periodu. To može da poveća rizik od takozvane zimske depresije, odnosno sezonskog poremećaja raspoloženja.

Zbog manjka dnevnog svetla, mnogi ljudi se u ovom periodu žale na manjak energije, bezvoljnost, ali i da barem nekoliko prvih dana po pomeranju sata ne mogu da odu u krevet u vreme na koje su navikli, niti da ustanu u vreme na koje su navikli.

Nenaspavanost koja se javlja kao posledica svega toga može da utiče i na imunitet, ali ne treba da očajavate jer postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sebi olakšali ovu, naizgled nebitnu promenu.

Šta možete da uradite

Izbegavajte masnu hranu i proste ugljene hidrate jer će vam naglo podići energiju, koja će isto tako naglo pasti, pa ćete biti još umorniji i bezvoljniji.

Umesto toga, jedite zdravo, unosite dosta povrća i voće, koje može da pomogne u regulaciji nivoa serotonina i melatonina, hormona koji utiču na raspoloženje, odnosno san.

A pored zdrave ishrane, najbolja stvar koju možete da uradite je da naterate sebe da budete malo fizički aktivniji, tj. da makar malo više hodate svakog dana – to će dobro uticati i na raspoloženje i na nivo energije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading