SPREČAVAJU NADUTOST I PODIŽU RASPOLOŽENJE: TRI vrste namirnica koje će vam SAČUVATI zdravlje creva!

Autor: Republika

Lifestyle

23.10.2021

09:30

Mnogi lekari tvrde da od zdravlja creva zavisi i opšte stanje organizma, a da je za njih vrlo važno šta od namirnica koristimo u ishrani.

Photo by Matthew Hamilton on Unsplash

Foto: Ilustracija

Pored toga što su znak jakog imuniteta, zdrava creva su i ključ dobrog raspoloženja i lepog tena.

Nutricionisti tvrde da postoji prirodan način da vaša creva zaštitite i održavate ih zdravima, ali da je za tako nešto neophodno da u ishranu uvrstite i u njoj više koristite ovih pet namirnica:

1. Zeleno povrće

Zeleno povrće je jedna od najvažnijih namirnica za zdrav rad creva. Nutricionisti preporučuju sve vrste kupusa, uključujući kineski, ali i spanać, celer, rukolu, brokoli, lišće i koren maslačka, blitvu…

Ove namirnice sadrže probiotike koji su veoma važni za zdravu crevnu floru, koja je ključna za dobar imunitet, kao i opšte zdravlje organizma. Zeleniš je bogat vitaminom C i hlorofilom, kao i moćnim antioksidansima. Vlakna iz ovog povrća doprinose pokretljivosti creva, čiste creva, ali i oslobađaju telo od viška holesterola.

2. Fermentisana hrana

Nutricionisti tvrde da će se vaša creva posebno obradovati fermentisanoj hrani, kao što je: kiseli kupus, jabukovo sirće, kiseli krastavci i slično. Ova vrsta hrane povećava ravnotežu prijateljskih bakterija u flori creva, što pomaže da se zaustavi razmnožavanje patogena u crevima.

3. Mahunarke i žitarice

Pirinač, naročito tamni, heljda, kinoa, ječam i proso, kao i sočivo, pasulj, leblebije, laneno seme, čia seme i susam obezbeđuju našem organizmu minerale, aminokiseline i vitamine. Ukoliko uvrstimo ove namirnice što više u ishranu, to je garancija da će creva biti zdravija i da će probava biti regulisana, piše Telegraf.

Komentari (0)

Loading