KAKO DA SPREČITE I LEČITE HOLECISTITIS: Prirodnim putem protiv upale žučne kese

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.10.2021

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj važan organ aktivno učestvuje u varenju hrane, pa upalni proces dovodi do poremećaja ravnoteže celog organizma i negativno se odražava na zdravlje.

Republika

Foto: pexels.com

Spasite se bola i neprijatnosti na prirodan način

Holecistitis je zapaljenski proces žučne kese i često je praćen pojavom žučnog kamenca. Žučna kesa aktivno učestvuje u mnogim životnim procesima, na primer, u varenju hrane.

Zbog toga upalni proces u žučnoj kesi dovodi do disfunkcije i pogoršava celokupno zdravlje.

- Simptomi upale žučne kese su veoma lako uočljivi jer su prilično intenzivni. Mnogi pacijenti doživljavaju pojavu srčanih bolova i psihičkih smetnji. Ako kamenac dostigne promer od pet milimetara, mogu se razviti hepatične kolike. Upala žučne kese je često praćena povećanjem vrednosti leukocita u krvi - kaže ruski gastroenterolog Ekaterina Borisovna Kornilova.

NEZDRAVE NAVIKE

Ona dodaje da na razvoj holecististisa utiču i mnogi drugi faktori. Među njima su postneaktivan način života, alergija na hranu, snažni emocionalni izlivi, prekomerna konzumacija masne, pržene, začinjene i prerađene hrane, kao i alkohola. Lečenje treba započeti nakon pojave prvih znakova bolesti.

- Osnova za dijagnozu jeste istorija bolesti koju je lekar uzeo od pacijenta. Tokom početnog pregleda lekar skenira abdomen i određuje stepen napetosti mišića u predelu žučne kese. Bol se javlja laganim kucanjem ispod desnog rebarnog luka. Dijagnoza upale žučne kese uključuje i bakteriološki pregled, sondiranje duodenuma, laparoskopiju, detaljan test krvi i opšti test urina, kao i ultrazvuk. Lečenje uključuje održavanje normalnog nivoa žučne kiseline - objašnjava dr Kornilova.

ODMOR U KREVETU I STROGA DIJETA

Ona dodaje da se terapija zasniva na oslobađanju kanala, uklanjanju zapaljenog procesa i normalizaciji rada organa. Postoje različiti načini lečenja holecistitisa, a izbor terapije zavisi od stadijuma bolesti i dobrobiti pacijenta. U slučaju pogoršanja pacijent se mora pridržavati odmora u krevetu i štedljive dijete. Lekovite mineralne vode mogu biti od velike pomoći. Ali prvo je neophodna obavezna konsultacija s lekarom. On će uzabrati pravu proceduru, uzimajući u obzir karakteristike opšteg stanja pacijenta.

Republika

Foto: pexels.com

Ishrana je važan deo terapije

- Ako se terapija sprovodi prema svim pravilima, u skladu sa zahtevima lekara, uključujući i preporučenu ishranu, prognoza bolesti je povoljna. Ali holecistitis može biti opasan zbog mogućih komplikacija. Najčešća od njih jeste ruptura žučne kese i izlivanje u oblast trbušne maramice. Ovo stanje može biti fatalno ako se hitno ne odreaguje. Pacijent mora strogo da poštuje preporuke lekara, kao i da bude pod stalnim nadzorom specijaliste jer je u procesu lečenja izuzetno važno pratiti dinamiku oporavka - savetuje dr Kornilova.

SIMPTOMI UPALE ŽUČNE KESE

  • uznemirujući bolovi u desnom delu stomaka
  • podrigivanje i gorak ukus u ustima
  • svrab
  • mučnina i povraćanje
  • poremećaj varenja
  • gubitak apetita
  • žuta prebojenost kože

TUZROCI UPALE ŽUČNE KESE

  • hormonski disbalans u trudnoći
  • kongenitalne strukturne anomalije
  • hormonska disfunkcija usled terapije lekovima i kontracepcije
  • zarazne ili parazitske lezije
  • kamenje koje blokira kanale i izaziva upalu
  • oštećenje unutrašnjih organa
  • upotreba određenih lekova koji mogu izazvati pojavu kamenja
  • dijabetes
  • slab imunološki sistem

 

RUSKI NARODNI LEKOVI ZA UPALU ŽUČNE KESE

Lek od kore lubenice

Dr Natalija Zemnaja, poznati ukrajinski fitoterapeut, savetuje jednostavan lek za profilaktiku i lečenje kamena u žuči. Potrebno je da zelenu spoljnu koru lubenice oljuštite vrlo tanko, najbolje nožem za ljuštenje krompira. Osušite je i sameljite. Uzimajte po kafenu kašičicu ove mlevene kore ujutru na prazan stomak, uz gutljaje tople vode u koju ste rastvorili med. Ovaj prirodni lek pomaže u slobodnom protoku žuči. Ako već imate kamenje u žuči, ono će se usitniti, pretvoriti u pesak i prirodnim putem lagano eliminisati iz organizma.

Sok crnog luka s medom

Pomešajte jednake količine soka od crnog luka i meda. Uzimajte po kašiku tri puta dnevno 15 minuta pre jela. Ovaj prirodan lek smiruje upalu žučne kese i lagano rastvara sitno kamenje u žuči.

Sok šargarepe

Sveže isceđeni sok šargarepe takođe je koristan za rastvaranje kamenja u žuči, kao i semenje šargarepe, koje treba preliti ključalom vodom i držati u termosu oko pola sata. Tri puta dnevno uzimajte po kašiku ovog semenja ili pijte sveže isceđen sok šargarepe mesec dana.

Eliksir od rena leči žuč

Sasvim sitno sameljite pola kilograma rena i stavite u teglu s pola litra vode. Treba da odstoji dobro zatvoreno sedam dana. Nakon toga procedite, dodajte pola kilograma meda i sok tri limuna, pa ostavite poklopljeno da odstoji još sedam dana. Uzimajte po kašiku eliksira ujutru i uveče pola sata pre obroka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading