MITOVI I ZABLUDE O DOJENJU: Evo zašto je mamino mleko najbolja hrana za bebu!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

02.10.2021

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dojenje bebe je jedna od najprirodnijih radnji, ali se ipak gotovo svaka novopečena mama susreće s poteškoćama, manjkom podrške i čvrsto ukorenjenim predrasudama, kojima će je bar jedna osoba odvraćati od dojenja.

Republika

Foto: pexels.com

Mame, ne smišljajte izgovore da ne biste dojile!

Dokazano je da je majčino mleko najbolja moguća hrana koju beba može da dobije, a proizvodnja mleka povoljno utiče i na zdravlje majke, dok joj dojenje znatno olakšava svakodnevno funkcionisanje.

Ruski lekar predstavlja najveće zablude o dojenju u koje niko ne bi trebalo da poveruje.

Mnoge mame nemaju dovoljno mleka

Ovo je prava zabluda jer mlečne žlezde većine žena proizvode čak i više mleka nego što je potrebno. Sporo dobijanje u težini ili gubitak kilaže kod beba, po pravilu, nisu povezani s činjenicom da bebe iz nekog razloga ne dobijaju mleko koje imaju majke. Ovo se najčešće dešava jer je beba pri dojenju u nepravilnom položaju ili nije dobro uhvatila bradavicu.

Normalno je da vas boli dok beba sisa

Iako je osetljivost bradavica uobičajena pojava u prvih nekoliko dana od početka dojenja, ona bi trebalo da prestane u kratkom vremenskom periodu. Ako bol u bradavicama prilikom sisanja traje duže od pet dana, potrebno je da se obratite lekaru jer bol koji je više nego umeren po intenzitetu nije normalna pojava i skoro uvek je povezan s nepravilnim hvatom bradavice, pri čemu beba sisanjem nesvesno povređuje mamu.

Neposredno nakon porođaja mama još nema mleka

Iako u početku majka nema mnogo mleka, tokom ovog perioda njene mlečne žlezde proizvode kolostrum, koji je dragocen za normalan razvoj bebe. Bebu je potrebno pravilno postaviti na dojku što pre nakon porođaja. Imajte u vidu da je želudac novorođenčeta veličine trešnje i da mu je s početka dovoljno veoma malo mleka po obroku.

Beba treba da bude na svakoj dojci 20 minuta

Ako beba zaista efikasno sisa, onda će za 15-20 minuta biti sita i neće joj uopšte trebati druga dojka. Ako beba sisa nekoliko minuta iz jedne dojke, a zatim počne da drema ili zaspi, a isto se dogodi i na drugoj dojci, neće joj biti dovoljno ni dva sata.

Majka bi trebalo da opere bradavice pre svakog hranjenja

Pranje bradavica je potpuno besmislena radnja koja komplikuje proces dojenja. Osim toga, preteranim pranjem ispira se masni zaštitni sloj s kože bradavica i ona postaje previše suva i ranjiva. Zapamtite da majčino mleko ima antibakterijska svojstva.

Ishrana veštačkim mlekom je lakša od dojenja

Dojenje zaista može biti težak proces jer mame u početku ne dobijaju pomoć i podršku, koja je neophodna. Zbog toga mnoge žene često odustaju od dojenja. Imajte u vidu da ovo važi samo za početak jer će uskoro dojenje postati mnogo lakše i prirodnije.

Savremene AD formule su iste kao mamino mleko

Ma koliko bile savremene, adaptirane mlečne formule za bebe su nesavršene kopije majčinog mleka jer ne sadrže dragocena antitela i enzime. Istovremeno, masti i proteini iz AD formula razlikuju se od onih koji se nalaze u majčinom mleku. Vaše mleko je prilagođeno samo vašoj bebi, a adaptirano veštačko mleko je namenjeno svim bebama. Formula pomaže bebi da raste, ali dojenjem beba dobija mnogo više.

 Ako majka ima zaraznu bolest, mora da prestane sa dojenjem

Činjenica je da, ako mama ima grip, prehladu, povraćanje ili proliv, onda je već zarazila dete, budući da period inkubacije zaraznih bolesti traje nekoliko dana pre nego što se pojave prvi simptomi. Najbolja zaštita za bebu je nastavak dojenja. A ako se beba ipak razboli, daleko lakše će se oporaviti ako majka nastavi da ga hrani svojim mlekom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading