SAVETI RUSKOG KARDIOLOGA: Evo kako DA SE ZAŠTITITE OD INFARKTA

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

02.10.2021

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema statistikama SZO, srčane i vaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti širom sveta, od kojih život svake godine izgubi oko 17 miliona ljudi.

Republika

Foto: printskrin

Uz malo vežbe učinićete mnogo za zdravlje srca

Glavni razlozi za razvoj ovih bolesti su visok krvni pritisak, gojaznost i slaba fizička aktivnost. Naučnici su dokazali da visok nivo fizičke kondicije i idealna telesna težina smanjuju 50 odsto rizik od srčanog udara. Istraživanja pokazuju da čak i blago povećanje nivoa fizičke aktivnosti značajno smanjuje šanse za razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Osim toga, osobama starijim od 40 godina savetuju se preventivni kardiološki pregledi.

PREVENTIVNI PREGLEDI

- Da bi se smanjila mogućnost kardiovaskularnih bolesti, a pre svega srčanog udara, važno je da svaka osoba starija od 40 godina jednom godišnje obavi detaljan kardiološki pregled. To će omogućiti identifikaciju eventualnih kardiovaskularnih bolesti u ranoj fazi, a, samim tim, i smanjenje rizika od infarkta. Pregled bi trebalo da obuhvata merenje nivoa glukoze i holesterola u krvi, EKG, fluorografiju, ultrazvuk srca, test sa holterom i koronarnu angiografiju - kaže ruski kardiolog dr Elena Dmitrijevna Kosmačeva.

Ona dodaje da u većini slučajeva kardiolozi otkrivaju poremećaj vaskularne prohodnosti usled taloženja holesterola na zidovima krvnih sudova, koji formiraju takozvane plakove. Krvni sudovi se sužavaju i dolazi do poremećaja cirkulacije krvi i otežanog snabdevanja srca kiseonikom. Ako vam je dijagnostikovan visok holesterol, potrebno je da odmah preduzmete korake da ga smanjite.

- Pre svega, okrenite se zdravom načinu života i počnite pravilno da se hranite. Izbegavajte masnu i prženu hranu, koja sadrži rafinisana ulja. Smanjite količinu soli i isključite iz ishrane namirnice s mnogo šećera, kao što su kolači, peciva, čokolada i slično. Lekar će vam možda propisati i statine, odnosno lekove koji pomažu u regulisanju nivoa holesterola u krvi - ističe dr Kosmačeva.

PRESTANITE DA PUŠITE

Ona naglašava da su, osim nepravilne ishrane i povišenog holesterola, značajni faktori rizika za infarkt miokarda i pušenje, preterana konzumacija alkohola, odsustvo fizičke aktivnosti i stres. Nikotin steže krvne sudove, pa krvni pritisak raste, a redovna konzumacija alkohola čini mišiće miokarda masnim.

Alkohol i duvan izazivaju aritmiju, ishemiju miokarda i druge opasne kardiološke bolesti. Isto tako, noćno sedenje ispred televizora ili monitora računara iscrpljuje srce. Potrebno je da sebi priuštite najmanje osam sati sna, što možete rasporediti tokom dana. Doktorka Kosmačeva otkriva kako da prepoznate srčani udar.

- Ako iznenada osetite pritisak, bol ili pečenje u grudima, predelu ramena, leve lopatice, leve polovine vrata i donje vilice koji traju duže od pet minuta, možete posumnjati na infarkt miokarda. Jasni znaci su i nedostatak daha, teška slabost, hladan znoj i mučnina. U ovom slučaju potrebno je da odmah pozovete hitnu pomoć - savetuje dr Kosmačeva.

Ona objašnjava da u međuvremenu možete sebi pomoći tako što ćete sesti na stolicu s naslonima za ruke i otvoriti prozor da bi svež vazduh mogao da ulazi. Možete sažvakati i progutati tabletu aspirina, staviti tabletu nitroglicerina pod jezik ili poprskati jednu dozu nitrospreja.

Ako je prisutna slabost, znojenje i otežano disanje, potrebno je da legnete, podignete noge na jastuk, popijte čašu vode ili ohlađen čaj. U ovom slučaju nemojte uzimeti nitroglicerin.

ŠEST NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVO SRCE I PREVENCIJU INFARKTA

1. Morska riba

Losos je najkorisniji, ali i pastrmka, tuna i skuša sadrže korisne omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od bolesti koronarnih arterija. Redovno prisustvo plave morske ribe u vašem jelovniku garantovano će smanjiti rizik od infarkta miokarda.

2. Avokado

Zahvaljujući polinezasićenim masnim kiselinama, značajno smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a kalijum u avokadu promoviše pravilnu funkciju srca i oslobađa od stresa, koji je jedan od vodećih faktora rizika u razvoju bolesti srca. Avokado, takođe, pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

3. Brokoli

Dokazano je da hemijsko jedinjenje sulforapan, koje se nalazi u ovom popularnom povrću iz porodice kupusa, sprečava nastanak aterosklerotičnih plakova.

4. Beli luk

Beli luk sadrži više od 70 lekovitih aktivnih supstanci, a redovnom upotrebom značajno snižava krvni pritisak i, samim tim, prevenira bolesti srca.

5. Jabuke

Bogate su flavonoidima, koji su neophodni za prevenciju srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Jabuke takođe snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi.

6. Grejpfrut

Bogat je glikozidima, koji ne samo da normalizuju varenje već i poboljšavaju rad srca i sprečavaju razvoj ateroskleroze. Ovo citrusno voće sadrži i vitamin P, koji pomaže u jačanju krvnih sudova, normalizuje krvni pritisak i smanjuje rizik od razvoja infarkta miokarda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading