Sve se menja nakon 50. pa i naš jelovnik: Ovo treba da jedete čim premašite pola veka

Autor:

Lifestyle

09.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usporavanje metabolizma i ubrzano starnje kože usled neodgovarajuće hrane samo su neki od posledica prelaska 50. godine života. Naše telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje i kosti postaju krhkije, pa je izmena jelovnika i prelazak na zdravije namirnice glavni savet koji možemo dobiti od lekara, posebno nutricionista.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gubitak snage, proteina ili stanje malnutricije zbog telesnih, psihičkih i ekonomskih promena doadtno obeležava stariju životnu dob. Energetski unos značajno je niži, pa se dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase. Kod muškaraca starijih od 65 godina bazalna metabolička stopa, odnosno količina kalorija što je telo troši u stanju mirovanja da bi održalo vitalne funkcije organizma za 300 kalorija dnevno je niža od one koju imaju dvadesetpetogodišnjaci.

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije menjati svoje navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene

- S obzirom na to da su stariji ljudi najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje - objašnjava nemačka doktorka Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije menjati svoje navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.

Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase.

- Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da  konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima. Na primer, hleb od celih žitarica umesto belog hleba - objašnjava ova doktorka, piše magazin.novosti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading