BOLJE REAGUJU NA VAKCINE I LEKOVE: Žene iz JEDNOG razloga imaju jači imunitet od muškaraca!

Autor:

Lifestyle

02.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Žene imaju snažniji i agresivniji imunitet od muškaraca, a osim toga, na njih bolje deluju vakcine i brojni lekovi", tvrdi profesor Peter Džonson s klinike na britanskom institutu za istraživanje raka.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Prema novijoj studiji, muškarci mnogo češće umiru od malignog melanoma nego žene. Stručnjaci veruju da je uzrok tome testosteron, tzv. muški hormon.

Muški imunitet inače se slabije brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da stopira njihovo širenje u telu poput ženskog. To bi mogao da bude razlog i zašto više umiru od melanoma.

- Maligni melanom posebno je vezan s imunitetom, a jedan od glavnih krivaca je polni hormon muškaraca testosteron. Zbog njega muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet - objašnjava profesor Džonson.

U studijama na životinjama naučnici su blokirali delovanje testosterona i otkrili da taj postupak ubrzava oporavak imuniteta usled hemioterapije. Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta je i njihova veća sklonost obolevanja od autoimunih bolesti, pokazala je nemačka studija. Zbog toga one znatno češće boluju od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, autoimunih bolesti štitaste žlezde, te reumatoidnog artritisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading