O DA, I TO POSTOJI: Ovo su najgore i najbolje DIJETE na svetu, a evo i zašto!

Autor: Magazin Novosti, Republika

Lifestyle

12.01.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljivo!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto Ilustracija

Svake godine američki porta US Vesti (US News & World Report) ocenjuje dijete i načine ishrane koje su se praktikovale tokom prethodne godine. Tako nam daju uvidu u najbolju i najgoru dijetu. 

Već četvrtu godinu zaredom najboljom je proglašena mediteranska ishrana. Ona prema rečima nutricionista pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti, pa je ove godine proglašena i najzdravijom dijetom.

Ocenjuje se njihova lakoća pridržavanja, potencijal dugoročnog i kratkoročnog gubitka kilograma, sigurnost dijete i moguće nuspojave, te potencijal za sprečavanje bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

- Zajedničko im je da su sve bogate voćem, povrćem, žitaricama i zdravim masnoćama - objasnila je dijetetičarka dr Keti Bils sa Univerziteta Juta.

Mediteranska ishrana se po njenim rečima oslanja na plodove mora, sveže proizvode, cele žitarice, orašaste plodove, semenke i umereno pijenje vina, a potiče iz zemalja koje se graniče sa Sredozemnim morem. Tamo su se ljudi i tokom istorije zdravo hranili.

 

 

 

- Pomaže i u gubitku kilograma, jer u njoj nema visokokalorične ni prerađene hrane, a povrće i riba imaju i više nego dovoljno visoko hranjivih sastojaka - rekla je dr Bils. Sadrži masti koje su zdrave za srce - maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline iz ribe time mediteranska ishrana smanjuje i holesterol koji je inače glavni uzročnik srčanih bolesti.

Prema ocjenama pomenutog američkog portala na nižim mestima našle su se dijete je je teško dugoročno pratiti i koje su nutritivno neuravnotežene. Takva je,kažu, Keto dijeta s malo masnoća i s niskim nivoom ugljenih hidrata i dijeta Optavia, koja je namenjena brzom, ali kratkotrajnom mršavljenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading