LETO JE PRED VAMA, VRATITE SE U FORMU NA VREME: 7 zakona skidanja kilograma BEZ TERETANE, potrebna je samo ŠETNJA

Autor:

Lifestyle

25.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hodanje je svakodnevna navika čiji potencijal većina nas ne iskorišćava maksimalno. Naime, hodanje može biti jedina fizička aktivnost potrebna da smršate, naravno, uz kontrolisani dnevni unos kalorija

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hodanje je široko dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži "okovanim" za sto i automobil, kaže lični trener Hana Dejvis iz Tenesija. Osim što pomaže u sagorevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa. A uz manje stresa lakše mršavimo, navodi "Zadovoljna.hr".

Ovih sedam zakona se morate pridržavate ukoliko želite da smršate hodajući: 

1. Napravite 15.000 koraka dnevno

Lični trener Hana Dejvis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini kao prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Ne brinite se zbog toga ako tek polako povećavate broj koraka. Samo krenite, savetuje Dejvisova. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vežbanja, udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti telo niti povećati mogućnost povreda.

2. Pešačite triput dnevno po 20 minuta

Ukoliko pešačite svaki dan triput po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate. Istraživanje Sveučilišta Džordž Vašington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta posle svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana. To znači da vas hodanje posle ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije posle jela i želje za slatkim.

3. Hodajte uzbrdo triput nedeljno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorećete više kalorija čak i kada sedite za radnim stolom. Počnite tako da triput nedeljno rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

 

 

4. Pravite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da pravite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca te sagoreti više kalorija. Nakon što uključite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

Dok hodate brže, mašite rukama. Pomeranje ruku pomoći će vam da sagorite više kalorija te da osnažite ramena i predeo stomaka. 

5. Svakom pešačenju dodajte vežbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili pravite duboke raskorake.

Sve te vežbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno, ističe Dejvisova.

6. Ograničite dnevni unos kalorija na 1600

Koliko hranjivih stvari tokom dana morate uneti, zavisi od mnogo faktora, ali većina žena koje mršave hodanjem drže se ishrane od 1200 do 1600 kalorija dnevno bogate belančevinama.

Ako želite smršati pomoću hodanja niskog intenziteta, moraćete strogo da pazite na ishranu da biste izgubili kilograme. Iako povećavate telesnu aktivnost, moraćete smanjiti unos kalorija, napominje Dejvisova. 

7. Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korišćenje stepenica umesto lifta i slično) olakšaćete sebi dostizanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje.

Tokom vremena sitni "naleti" kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuje lični trener Hana Dejvis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading