POMOZITE IM: Kako da zaštitite ljubimca od toplotnog udara

Autor:

Lifestyle

20.08.2017

10:26 >> 10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi se rashlađuju preko površine jezika, pa kada mu viri jezik više nego što bi trebalo, spreman je za kupanje. Mačkama i pticama je dovoljno senovito mesto i sveža voda

RepublikaFoto: pixabay.com
Poput nas, i psi vole da se igraju s vodom

Psi, mačke, ptice i drugi ljubimci na vremenske promene reaguju skoro isto kao i ljudi. Dok se ljudi znoje i na taj način oslobađaju višak toplote, životinje se rashlađuju preko površine jezika, pa kada vidite da psu viri jezik više nego što bi trebalo, znaćete da mu je vruće i da je spreman za kupanje. Sa druge strane, mačkama je dovoljan hlad i sveža voda kako bi nesmetano funkcionisale tokom leta.

Životinje imaju osetljivu kožu, organizam im se, za razliku od čovečjeg, mnogo sporije hladi, a nepodnošljive vrućine im stvaraju veliku nervozu. Zato je neophodno da tokom letnje sezone zaštitimo ljubimce od toplotnog udara. Mačke i psi nisu jedini koji se bore sa visokim temperaturama. Papagaji nikako ne bi trebalo da budu na promaji, pa je potrebno da im obezbedite sveže voće i povrće, kao i bazenčić u kom će se rashladiti.

- Voda je ključna za sve ljubimce tokom leta. Nikako ih ne ostavljate u kolima jer psi ne mogu da se znoje i na taj način oslobode toplotu, to rade pomoću jezika, pa ako je u automobilu temperatura iznad njihove telesne, mogu da kolabiraju za samo 10 minuta - kaže za Srpski telegraf veterinar Saša Kosijer i savetuje kako da ih rashladite tokom vrelih letnjih dana.

Smanjite kretanje ljubimaca

Ljubimci željno iščekuju svaki zrak sunca da bi istrčali iz kuće i igrali se u prirodi. Veterinar savetuje da ne izvodite ljubimce napolje u časovima kada je temperatura najveća. Umesto toga, šetajte ih ujutru ili uveče pred spavanje. Ukoliko izvodite psa više puta dnevno, trudite se da svedete izlazak iz kuće na minimum jer prelazak iz klimatizovanog stana u vrelo dvorište ili park nimalo ne prija životinji.

Mačke u hladu

Mačke su nezavisne životinje i one neće čekati da ih vi rashladite. Kupanje ne vole i jedino što im je potrebno su hlad i sveža voda. Neretko se dešava da psi borave u dvorištu ili na lancu, pa su iz tih razloga više izloženi sunčevoj toploti i mogućem toplotnom udaru nego što je to slučaj sa mačama.

Ne ostavljate ih u kolima

Koliko god da žurite, nikada ne ostavljajte ljubimca u zagušljivom automobilu. Ukoliko temperatura u automobilu premaši telesnu temperaturu životinje, ona može da kolabira i doživi fras. Dakle, bolje ostavite ljubimca kod kuće nego u vrelim kolima.

Četkanje i rashlađivanje

Četkanjem ćete skinuti stare slojeve dlaka i tako omogućiti brže hlađenje ljubimca. Pse možete da rashladite kupanjem, ali ne na temperaturi nižoj od 20 stepeni Celzijusa. Što se tiče ptica, u kavezu im jednu posudu napunite vodom kako bi mogle da se brčkaju svakodnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading