IMAM 23 GODINE, NISAM IMALA ODNOSE, A NI MENSTRUACIJU: Plaši se OVOGA nakon spavanja sa momkom!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana je mlada devojka koja ima zdravstveni problem i ometa njen intiman život.

IMAM 23 GODINE, NISAM IMALA ODNOSE, A NI MENSTRUACIJU: Plaši se OVOGA nakon spavanja sa momkom!

Foto: Facebook/Anna Sandeman

U pubertetu najčešće devojčice dobiju menstruaciju. Ipak, to nije slučaj za devojku koja sada ima 23 godine i zove se Ana Sandeman.

- U srednjoj školi čekate da se to dogodi, a meni nije. Sećam se da sam se nadala da hoće i da sam prekrstila palčeve i samo želela da se to dogodi. I kad god sam se poverila drugim devojkama, one bi uvek govorile da bi volele da su na mom mestu - rekla je ona za "Miror".

Iako u to vreme nije bila svesna toga, Ana ima primarnu amenoreju, stanje koje pogađa samo 1 odsto žena u svetu. To se odnosi na izostanak menstrualnog ciklusa do 16. godine, pod uticajem različitih faktora, uključujući genetske razlike i hormonski disbalans.

Foto: Facebook/Anna Sandeman

Ana još uvek nije imala odnose, a menstruaciju je tek dobila ove godine

Stanje je takođe uticalo na veličinu njenih grudi, koje ona opisuje kao "nerazvijene". Ana do sada nikada nije imala se*s niti bila u vezi, ali često brine kako će njen ljubavni život izgledati u budućnosti. 

- Mislim da primarna amenoreja ima veze sa osećanjem nesigurnosti u sebe. I naravno, imala sam ovaj veoma idealizovan pogled na "žensko" telo, sa savršenim grudima i zategnutim strukom. Biti tinejdžer je već dovoljno za pritisak. Tako da je to što nemam menstruaciju učinilo moju ženstvenost još nesigurnijom. Pitala sam se i osećala da ću možda kada uđem u vezu ili ako budem sa nekim momkom zbog se*sualnih stvari, postati nesigurna u pogledu pokazivanja grudi i zabrinuta zbog njihove reakcije - priča ona.

Tek u januaru ove godine je prvi put dobila ciklus. Ona je odlučna da se sada fokusira na druge oblasti svog života, a koje se ne tiču intimnih odnosa.

- Još uvek postoji ideja da se žene definišu time da li mogu da rađaju, da li mogu da imaju decu i kada dobiju prvu menstruaciju. Čak i ako žena kaže "ne, ne želim decu", ipak postoji očekivanje da može. To je veoma ukorenjeno u nama. Ne znam da li želim decu. Pokušala da pronađem ženstvenost u drugim stvarima – ne samo u "o, krvari li mi vagina?"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading