NAJJEZIVIJI SRPSKI OBIČAJ: Podrazumeva da svekar mora da spava sa snajom, a razlog je BIZARAN

Autor: N.J.

Lifestyle

06.10.2022

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno je sve otkriveno o najjezivijem srpskom običaju.

NAJJEZIVIJI SRPSKI OBIČAJ: Podrazumeva da svekar mora da spava sa snajom, a razlog je BIZARAN

Foto: printscreen/ YouTube/ This and That Productions

Roman Bore Stankovića "Nečista krv" objašnjava kako izgleda najjeziviji srpski običaj, koji uliva strah svakoj mladi. Kroz mnoge muke i bol pokazano je šta devojka mora da prođe u srpskom patrijarhalnom društvu. Ovim se u centar stavlja ključno pitanje:Šta je snohačenje i kako je to izgledalo? 

Ne možemo da ne primetimo da je Srbija napravila veliki pomak kada je reč o kulturi. Vremenom promenili su se mnogi običaji, a ovo je jedno od njih.

Intimni odnos između svekra i snaje

Snohočenje je polni odnos između svekra i snaje koji se praktikovao uglavnom zbog intimne nezrelosti. Ovaj čin iskorenjen je krajem Drugog svetskog rata.

Snohačenje u našoj književnosti

U romanu Bore Stankovića opisuje se venčanje Tomče i Sofke. Treći dan svadbe gazda Marko (mladoženjin otac) je ljut jer se gosti razlaze i žali baš zbog onih koji su sa snahama "živeli", a on to ne može. Proklinje pokojnog oca i tog sina, koji mu nije sin nego brat (misli se na Tomču).

Sam sebi presudio

Tomča od Sofke zahteva priznanje da je spavala sa svekrom, ali ona poriče, zbog čega je udara. Sofka strepi i čeka dok sluša jauke. Od tog dana gazda Marko se nije vraćao kući. Na kraju, dolazi glasnik da saopšti da je ubijen, a Sofka je bila ubeđena da je on zbog nje svesno otišao u smrt. Ipak, gazdu Marka pronalaze živog, ali je pokidao zavoje i iskrvario do smrti.

Bora Stanković deo običaja zabeležio je u svom romanu, a ovaj su praktikovali svi, bez obzira na veroispovest. I najvažnije - OVAJ OBIČAJ NIKO NIJE SMATRAO GREHOM.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ime

06.10.2022 11:52

Običaj rasprostranjen bio, skoro u celom svetu.

Rade

06.10.2022 19:35

@Ime - Kako da ne. Samo se ti zavaravaj.

Перагеније

06.10.2022 14:12

Само још да схватите у ком делу Србије је то накратко био обичај...