JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM DA ĆE NAJLAKŠE DOBITI DIJABETES AKO JEDETE OVO: Savet lekara koji morate uzeti u obzir!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijenti sa povišenim šećerom u krvi ne smeju jesti ovu hranu.

JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM DA ĆE NAJLAKŠE DOBITI DIJABETES AKO JEDETE OVO: Savet lekara koji morate uzeti u obzir!

Foto: pixabay.com

Dijabetes tipa 2 je ozbiljna bolest koja zahteva pažljivo kontrolisanje kako bi se izbegle ozbiljne zdravstvene komplikacije. Međutim, postoji niz koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja ove bolesti ili kontrolisali njen tok.

Hrana broj 1 koja uzrokuje dijabetes, prema endokrinolozima je:

Rafinisani šećer

- Prekomerna konzumacija slatke hrane i pića može dovesti do insulinske rezistencije, ključnog faktora u razvoju dijabetesa - objašnjava dr Marija Tereza ​​Anton, MD, endokrinolog i edukator.

- Ali, smanjenje dodanih šećera je jednostavan, ali moćan korak u upravljanju rizikom od dijabetesa - kaže ona.

Dr Rekha Kumar, MD, endokrinolog i glavni medicinski službenik Found-a se slaže, posebno kada su u pitanju napici zaslađeni šećerom kao što su voćni sok i gazirana pića.

Foto: shutterstock

Koja hrana nije dobra za povišen šećer u krvi

- Oni su bogati kalorijama i šećerom, često fruktozom, što je verzija šećera koja dovodi do insulinske rezistencije.

- Redovno uživanje u slatkim poslasticama ili hrani sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može povećati nivo šećera u krvi, stavljajući povećan stres na insulinski odgovor tela - kaže dr Anton, dodajući da je umerenost ključna, kao i da se vodi računa o veličini porcija.

Ugljeni hidrati

- Izbegavanje namirnica poput belog hleba, slatkih žitarica i pržene hrane može doprineti opštem zdravlju i pomoći u upravljanju rizikom od dijabetesa - tvrdi doktor Anton, piše "Stil".

Vežbanje za smanjenje rizika

Doktor Anton naglašava važnost fizičke aktivnosti u prevenciji dijabetesa tipa 2. Redovno vežbanje, poput trčanja, planinarenja ili vožnje bicikla, može značajno poboljšati sposobnost tela da obrađuje šećer. Preporučuje se minimalno 150 minuta nedeljno aktivnog treninga i 75 minuta nedeljno snažnog treninga kako bi se postigao optimalan efekat.

Uloga ishrane

Pored vežbanja, ishrana i upravljanje stresom igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Doktor Anton ističe da ishrana bogata hranljivim sastojcima i smanjenje stresnih situacija mogu značajno doprineti prevenciji dijabetesa tipa 2. Hronični stres i nedostatak sna mogu negativno uticati na nivoe hormona i doprineti rezistenciji na insulin, stoga je važno prihvatiti holistički pristup blagostanju radi prevencije dijabetesa i očuvanja ukupnog zdravlja.

Suplementi za dodatnu podršku

Uz pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, suplementi poput vitamina D i magnezijuma mogu pružiti dodatnu podršku u održavanju zdravlja. Međutim, pre bilo kakvog uzimanja novih lekova ili suplemenata, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se osiguralo da su ovi dodaci bezbedni i odgovarajući za individualne potrebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
zoran

30.03.2024 10:57

Najbolje da ne jedem nista, pa su nuticionisti i osttali strucnjaci zadovolji. Jedem ono sto mi pase i tacka.