OVAKVA UPALA MOŽE DA IZAZOVE DIJABETES I JEDNU SMRTONOSNU BOLEST: Dobro obratite PAŽNJU i reagujte na vreme kako ne bi bilo kasno!

Autor: M.O.

Lifestyle

05.03.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su svakodnevne navike koje izazivaju tihu upalu u vašem organizmu.

OVAKVA UPALA MOŽE DA IZAZOVE DIJABETES I JEDNU SMRTONOSNU BOLEST: Dobro obratite PAŽNJU i reagujte na vreme kako ne bi bilo kasno!

Foto: Shutterstock

Tiha upala je stanje koje se često javlja kao reakcija organizma na delovanje bakterija, virusa, gljivica, parazita, ali i fizičke faktore kao što su mehaničke traume, termičke povrede i zračenja.

Ona može biti pokretač razvoja ozbiljnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa 2. Prema stručnjacima sa "Harvard Medical School", čak tri od pet ljudi može preminuti od bolesti uzrokovanih hroničnom upalom niskog intenziteta, ali dobra vest je da se ovo stanje može kontrolisati zdravim životnim navikama.

Moć ishrane u borbi protiv upale

Republika

Foto: Shuttestock

U ishranu treba uvrstiti što više voća i povrća

 

Naučna istraživanja potvrđuju delotvornost antiinflamatorne dijete koja se zasniva na upotrebi namirnica poput povrća, voća, celovitih žitarica i ribe, koje mogu zaustaviti razvoj upale. S druge strane, namirnice poput visoko rafinisanih ugljenih hidrata, šećera, crvenog mesa, trans i zasićenih masti, kao i soli, mogu izazvati hroničnu tihi upalu u organizmu.

Fizička aktivnost: ključni saveznik u prevenciji upale

Republika

Foto: pixabay.com

Umerena i redovna fizička aktivnost smanjuje rizik

Umerena fizička aktivnost može biti od velike pomoći u borbi protiv upale, ali preterano intenzivna aktivnost može je isprovocirati. Preporučuje se umerena telesna aktivnost od samo 30 minuta dnevno tokom 5 dana nedeljno kako bi se postigla ravnoteža u organizmu, prenosi "E klinika".

Kontrola telesne težine: značaj prevencije gojaznosti

Gojaznost može biti praćena brojnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska i holesterola, koji mogu biti povezani sa hroničnom tihi upalom u organizmu. Posebno opasne mogu biti abdominalne masti oko trbuha.

Kvalitetan san: ključni faktor u smanjenju upale

Dovoljno sna može revitalizovati ćelije i obezbediti dobro zdravlje, dok nedovoljne količine sna mogu povećati nivo upale u organizmu. Preporučuje se spavanje od 7 do 8 sati svake noći.

Cigarete i alkohol: negativan uticaj na upalu

Prestanak konzumacije cigareta može drastično smanjiti nivo upale, dok se alkohol povezuje sa depresijom i može izazvati hronične upale koje negativno utiču na rad creva.

Stres i upala: veza između mentalnog zdravlja i inflamacije

Hronični stres može dovesti do pojave upala koje su povezane sa različitim zdravstvenim problemima poput reumatoidnog artritisa, kardiovaskularnih bolesti, depresije i inflamatornih bolesti creva. Važno je naučiti kako se nositi sa stresom radi očuvanja zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading