U OVOJ HRANI VREBA RIZIK OD RANE SMRTI: Šansa za umiranje od SRČANE bolesti povećava se za 50 odsto!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 takođe se povećao za 12 odsto.

U OVOJ HRANI VREBA RIZIK OD RANE SMRTI: Šansa za umiranje od SRČANE bolesti povećava se za 50 odsto!

Foto: Shutterstock

Džank hrana je povezana sa više od 30 bolesti i može povećati rizik od rane smrti, tvrdi istraživanje.

Australijski naučnici su otkrili da je ultra - prerađena hrana (UPF) kao što su gotova jela i gazirana pića u vezi sa rakom, srčanim problemima, dijabetesom tipa 2 i anksioznošću. Dr Šarlot Gupta sa Univerziteta Centralni Kvinslend u Australiji rekla je:

- Znamo da se ova hrana ne smatra zdravom, ali ovo baca novo svetlo na to koliko ona može biti štetna.

Ostala ultra - prerađena hrana uključuje kobasice, čips, žitarice za doručak, slatkiše i čokoladu.

Njihovo istraživanje uključivalo je pregled podataka o zdravlju i ishrani skoro 10 miliona ljudi iz 14 odvojenih studija. Upoređujući hranu sa cigaretama, rekli su da su "javne politike i akcije ključni" za zaustavljanje manjeg unosa.

Foto: pixabay.com

Suvo meso se smatra ultra - prerađenom hranom

Tim je otkrio da su se šanse za umiranje od srčanih bolesti povećale za 50 odsto među ljudima koji su jeli mnogo nezdrave hrane. Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 takođe se povećao za 12 odsto zajedno sa većim količinama nezdrave hrane, napisali su istraživači u British Medical Journal (BMJ), piše "San".

Ljudi koji su jeli najviše te hrane imali su do 53 odsto veće šanse da razviju anksioznost. Takođe su pronašli dokaze koji ukazuju na to da nezdrava hrana može povećati rizik od depresije, problema sa spavanjem, astme, Kronove bolesti i određenih vrsta raka.

Vodeći autor dr Melisa Lejn je rekla:

- Ovi nalazi podržavaju hitna istraživanja i akcije javnog zdravlja koje nastoje da ciljaju i minimiziraju potrošnju ultra - prerađene hrane kako bi se poboljšalo zdravlje stanovništva.

Statistika je zapanjujuća

Većina povezanosti između hrane i zdravstvenih stanja u oblasti istraživanja je slaba, pri čemu samo dijabetes, gojaznost, rak prostate i smrtnost od svih uzroka imaju "umerenu" ocenu kvaliteta.

Dr Duane Melor, sa Univerziteta Aston, rekao je da je statistička metodologija studije pogrešna i da nalazi ove analize možda ne predstavljaju pravi efekat. Rezultati prijavljeni u ovom radu mogli bi značajno da precene ili potcene pravu vezu između ultra - prerađene hrane i zdravlja.

Gunter Kuhnle sa Univerziteta u Readingu rekao je da su neke od tvrdnji iznesene u studiji bile preuveličane.

- Zabrinut sam da se dosta slabi dokazi guraju na način da se čini da je potrebna hitna akcija, dok u stvarnosti veliki broj naučnika u oblasti ishrane (uključujući i Vladin savetodavni komitet) ne smatra da je hitno potrebna akcija - rekli su.

Foto: shutterstock

Istraživanje o tome koja hrana se smatra nezdravom

Šta je ultra - prerađena hrana?

Ultra - prerađena hrana obično sadrži sastojke koje ne biste dodali kada kuvate domaću hranu. Možda nećete prepoznati nazive ovih sastojaka jer će mnogi biti hemikalije, boja, zaslađivači i konzervansi. Glavna svrha prerade ove hrane je produžiti "život" (hrani) ili poboljšati ukus.

Neka prerađena hrana uključuje dimljeno i suvo meso, sireve, hleb, slaninu, slane ili zašećerene orašaste plodove, konzervirano voće u sirupu, pivo i vino. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading