URADITE OVO DA BI GIBANICA BILA VAZDUŠASTA: U najbolje SRPSKO JELO ne treba ništa dodati caka je u sledećem!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo pitanje zanima mnoge domaćice, a odgovor je pred vama!

URADITE OVO DA BI GIBANICA BILA VAZDUŠASTA: U najbolje SRPSKO JELO ne treba ništa dodati caka je u sledećem!

Foto: Shutterstock

Gibanica je jedno od omiljenih srpskih jela koju mogu spremiti apsolutno svi. Uglavnom, recepti za gibancu nisu komplikovani, a uz pomoć nekoliko sastojaka dobićete jelo koje svaka prosečna srpska porodica obožava. Ono što zanima mnoge je kako da gibanica bude vazdušasta. Da bi gibanica bila vazdušasta, nije potrebno na dno stavljati koru već samo testo ređati jedno do drugog.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 200 grama punomasnog sira
  • 500 grama kora za gibanicu
  • 0,25 litra kisele vode
  • jedan prašak za pecivo
  • malo ulja
  • so (ako sir nije slan)

Foto: YouTube/ Moj kutak

Recept za vazdušastu gibanicu

Priprema:

U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi. Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati. Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi kao rastresita gužvica od svake kore, nemojte ih stiskati jednu do druge.


Napravljene gužvice poređajte u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica. Ovaj način ređanja bez kore na dnu pleha daje posebnu čar, jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni 30 - 45 minuta. Kada porumeni, gotovo je.

Ovaj recept za gibanicu sa sirom pruža jedinstvenu kombinaciju sočnih slojeva kora i punjenja sira, stvarajući savršenu ravnotežu između hrskavog i mekanog. Priprema ove tradicionalne poslastice može biti izazovna, ali krajnji rezultat definitivno vredi truda. Uživajte u mirisu i ukusu ove fantastične gibanice koja će vas sigurno oduševiti!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading