OVA DVA PIĆA MOGU DA IZAZOVU SRČANI UDAR: Pakao su za SRCE, a tek za PRITISAK - ako ih često pijete, OPREZNO!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi svakodnevno konzumiraju ove napitke jer veruju da im to podiže energiju i da zbog njih lakše "preguraju" dan.

OVA DVA PIĆA MOGU DA IZAZOVU SRČANI UDAR: Pakao su za SRCE, a tek za PRITISAK - ako ih često pijete, OPREZNO!

Foto: Shutterstock

Ako ste tip osobe koja u svakom trenutku ima tri pića na svom stolu, slušajte: Nova meta-analiza upoređuje kako šest različitih vrsta popularnih pića utiče na kardiovaskularno zdravlje i rizik od smrtnosti. 

Kako popularna pića utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema

Nova meta-analiza objavljena u Journal of the American Societi for Nutrition analizirala je 20 različitih kliničkih studija kako bi otkrila kardiovaskularne rizike povezane sa šest različitih pića:

  • čaj
  • kafa
  • voćni sok
  • energetska pića
  • alkohol
  • piće zaslađeno šećerom ili veštački zaslađeno

Otkrili su da dugotrajna konzumacija napitaka zaslađenih šećerom (SSB) i alkohola povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene, piše "mbg health".

Da li su pića zaslađena šećerom tako loša? Evo šta kaže novo istraživanje

Istraživači nisu bili u mogućnosti da utvrde kardiovaskularni rizik od voćnih sokova (koji imaju tendenciju da ima visok sadržaj prirodnog šećera) i energetskih napitaka zbog nedostatka značajnih podataka.

Međutim, prethodna istraživanja sugerišu da energetska pića mogu biti povezana sa srčanim aritmijama, srčanim zastojem i ishemijom miokarda 1 (nizak protok krvi, što može dovesti do blokiranja arterija). Dakle, prilično je sigurno da bi energetska pića verovatno trebalo da budu na listi konzumacije što ređe, čak i ako u ovom pregledu nije bilo dovoljno podataka za meta-analizu njihovog uticaja na zdravlje srca.

Foto: pixabay.com

Kako sokovi utiču na zdravlje srca

Zašto je šećer loš za srce?

Šećer može podići vaš krvni pritisak, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara, srčanih bolesti... U umerenim količinama i uz inače zdravu ishranu, šećer neće automatski podići vaš krvni pritisak. Ukratko, to je nešto na šta treba da obratite pažnju za svoje kardiovaskularno zdravlje. 

Zanimljivo, druga istraživačka studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otprilike u isto vreme je istraživala da li može da se sa fizičkom aktivnošću bori protiv učinaka napitaka zaslađenih šećerom ili veštački zaslađenih na kardiovaskularne bolesti. 

U ovoj studiji, koja se sastojala od 100.000 odraslih osoba, oni koji su pili više od dva puta nedeljno imali su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na preporučene nivoe fizičke aktivnosti. 

Neka vas to ne remeti - vežbanje je odlično za srce. Međutim, ova studija sugeriše da možda neće u potpunosti umanjiti negativne učinke prekomernih slatkih pića, što služi kao još jedan razlog da pripazite na unos šećera. 

Nijedna od ovih studija nije uključila uticaj povremenih pića zaslađenih šećerom, stoga nemojte preterivati. Umesto toga, samo vodite računa o tome koliko šećera ima u pićima za kojima svakodnevno posežete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading