ŠTA JE ZDRAVIJE - KOKOSOVO ULJE ILI MAST? Nutricionistkinja tvrdi gde SRPKINJE najviše greše kada spremaju hranu, evo koliko je stvarno ŠTETNO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sastojak je osnova skoro svakog jela, a Nađa Radonjić otkriva šta je zdravije.

ŠTA JE ZDRAVIJE - KOKOSOVO ULJE ILI MAST? Nutricionistkinja tvrdi gde SRPKINJE najviše greše kada spremaju hranu, evo koliko je stvarno ŠTETNO

Foto: Shuterstock, Youtube

Nutricionistkinja Nađa Radonjić rešava nedoumicu kako onih koji su na dijeti, tako i onih koje samo zanima šta je najzdravije kada se neko jelo priprema. Ona je objasnila uticaj kokosovog ulja, suncokretovog, svinjske masti i maslinovog ulja na zdravlje.

- Kokosovo ulje menja agregatno stanje, bez naše asistencije što mu je glavna prednost. To znači da će našem organizmu biti nama čitljivo i samim tim je komforno za korišćenje, tamo gde je potrebno ulje ili mast. Sam kvalitet je od zasićenih, zdravih masti koji lako prelaze u našem organizmu u korisne strukture i možemo ga bez straha koristiti, možemo praviti pomfrit, palačinke, kokice - objašnjava u emisiji "150 minuta".

Nutricionistkinja takođe otkriva da li je zdravije maslinovo ili suncokretovo ulje.

- Ako govorimo o nutritivnom sastavu, maslinovo ulje bi pobedilo, jer je suncokretovo rasprostranjenije i ima više omega 6 nego u maslinovom. Zabluda je da maslinovo ulje ima omega 3 masnih kiselina, ima samo u tragovima. Ne možete računati na unos omega 3 masnih kiselina samo unoseći maslinovo ulje. Još jedna česta zabluda je ako pržite hranu na maslinovom ulju, rafinisano suncokretovo ulje ima višu tačku topljenja nego maslinovo. Zdravije će biti ako salati dodate hladno ceđeno maslinovo ulje, ali ako pržite palačinke, nažalost biće zdravije ako koristite suncokretovo ulje.

Foto: shutterstock

Nutricionistkinja objašnjava koje ulje je najbolje za korišćenje

Objasnila je da svinjska mast ponovo nakon nekoliko godina došla u prvi plan.

- Što se tiče zdravlja, ne možemo reći da je ultimativno zdravo spremati samo na svinjskoj masti. Volim da se dotaknemo i količine, ako govorimo o unosu masti u toku dana. To ne smemo prekoračiti, ali upotrebom masti lakše ćemo doći do granice nego upotrebom ulja. Treba voditi računa o količini. Treba pomenuti palmino ulje, to je isto globalna tema jer sa njom puno stvari dolazi na videlo. To je dilema gde se podvodi pod otrov i puno puta se ističe da je to loša namirnice, ali zavisi kako upotrebljavamo. Najveća greška je što je široko dostupno i što u svim industrijskim namirnicama velika količina palminog ulja, a sa druge strane od vrhunskih kulinara ćete čuti da ne mogu nijednu namirnicu da pripreme ako ne upotrebe palmino - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading