ZNATE LI ZAŠTO SE U KAFIĆIMA SLUŽI VODA UZ KAFU? Mnogi misle da je za PIĆE, a ISTINA će vas oboriti - nije za to!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog pritužbi, konobari su služili vodu da bi rešili gostima jedan problem.

ZNATE LI ZAŠTO SE U KAFIĆIMA SLUŽI VODA UZ KAFU? Mnogi misle da je za PIĆE, a ISTINA će vas oboriti - nije za to!

Foto: shutterstock

Iako je "ležerno ispijanje kafe" postalo popularno u 16. veku, zapadna Evropa je ovaj ritual usvojila tek krajem 19. veka. Dok su Turci i Grci odmah prihvatili ovaj običaj, zapadna Evropa je kasnila sa njegovim usvajanjem. Interesantno je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije prvobitno bila namenjena za piće. Umesto toga, korišćena je na jedan veoma specifičan način.

Čaša vode kao sredstvo za čišćenje kašičice

U to vreme, mnoge dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i mešanje kafe. Njihova pritužba se odnosila na to što bi penom od kafe uprljale kašičicu, a onda bi je morale staviti na rub tacne, što je smatrano nekulturnim i neelegantnim postupkom. Kako bi rešili ovaj problem, ugostitelji su počeli da poslužuju čašu vode uz kafu. Ova čaša vode je bila namenjena gostima kako bi mogli da isperu prljavu kašičicu pre nego što je spuste na tacnu.

Foto: Shutterstock

Voda uz kafu se dobijala da očistite kašičicu


Promena pravila

U početku, čaša vode se koristila samo za čišćenje kašičice, ali je njen značaj evoluirao od 1873. godine. U tom periodu, gradski vodovodni sistemi su postajali sveprisutni, snabdevajući lokale sa vodom iz planinskih izvora. Kafedžije su tada počele da koriste čašu vode kako bi pokazale da pripremaju svoja pića sa kristalno čistom izvorskom vodom, prenosi "Krstarica".

Danas, dobijanje čaše vode uz kafu se smatra znakom dobrog manira. Ovaj običaj je usvojen u mnogim kafanama i restoranima širom sveta. Međutim, i pored toga, postoje mesta gde ćete dobiti čašu vode uz kafu samo ako to posebno zatražite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading