EVO KOLIKO VODE TREBA DA POPIJETE DA BISTE SMRŠALI: Pravilo "STARE ŠKOLE" morate znati!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije isto za muškarce i žene.

EVO KOLIKO VODE TREBA DA POPIJETE DA BISTE SMRŠALI: Pravilo "STARE ŠKOLE" morate znati!

Foto: shutterstock

Ako želite da smršate, verovatno ćete pregledati svaki deo vašeg dnevnog režima da vidite gde možete da se poboljšate. Odlično mesto za početak je kuhinja. U stvari, nešto tako jednostavno kao što je voda za piće može vam pomoći u naporima da izgubite težinu. U razgovoru sa Ejmi Gudson, registrovanom dijetetičarkom i sertifikovanim specijalistom za sportsku dijetetiku koja sedi u odboru medicinskih eksperata, objašnjava koliko vode treba da pijete dnevno za gubitak težine. 

Može li voda za piće pomoći da izgubite težinu?

Kada pomislite na vodu za piće, gubitak težine možda nije prva stvar koja vam pada na pamet. Održavanje hidratacije i unos vode je ključan bez obzira na doba godine, ali može li voda pomoći kod gubitka težine? Prema Godsonu, to se može desiti indirektno.

- Voda može biti korisna za postizanje sitosti, ali sama po sebi nije direktan uzrok gubitka težine - kaže ona za "Eat this, not that!".

Foto: shutterstock

Voda može biti korisna za postizanje sitosti

Evo kako voda može pomoći da izgubite težinu:

Povećana sitost: Voda nas "ispunjava" pre i posle obroka. To bi moglo dovesti do manjeg unosa kalorija tokom obroka, objašnjava Gudson. Pored toga, prema istraživanju sa Univerziteta Vageningen u Holandiji, pojedinci koji su pili milkšejk praćen velikom čašom vode osetili su smanjenu glad i povećanu sitost, u poređenju sa onima koji su pili malu čašu vode nakon milkšejka.

Hidratacija bez kalorija: Umesto da uzmete slatko piće poput ledenog čaja ili energetskog napitka, voda može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija, podržavajući kontrolisanje težine, kaže Gudson.

Poboljšane fizičke performanse: Pobrinite se da telo ostane hidrirano jer je to ključno za postizanje optimalnih fizičkih performansi. 

Koliko vode treba da pijete dnevno da biste izgubili težinu?

Kada je u pitanju idealna količina vode koju treba da pijete svakodnevno da biste izgubili težinu, ne postoji pristup koji bi odgovarao svima.

- Iako postoji pravilo stare škole da treba da pijete osam šoljica vode, istina je da mnogi faktori utiču na količinu vode koja vam je potrebna, uključujući godine, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Za žene, količina ukupne vode je oko 11,5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15,5 šoljica. Ove procene, međutim, uključuju tečnosti koje se unose iz hrane i pića, uključujući vodu. Obično dobijate oko 20 odsto vode koju unosite iz hrane koju jedete (voće, povrće, supa, itd.). Uzimajući ovo u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 šolja da bi nadoknadili izgubljenu količinu vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading