TORTA ŠPANSKI VETAR ORIGINAL RECEPT: Kore zahtevaju posebnu pažnju, ali SVI opravdano baš nju biraju za svaku priliku!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odličan izbor za važna slavlja.

TORTA ŠPANSKI VETAR ORIGINAL RECEPT: Kore zahtevaju posebnu pažnju, ali SVI opravdano baš nju biraju za svaku priliku!

Foto: YouTube/Home Made Recipes

Omiljena poslastica mnogobrojnih porodica je torta španski vetar. Ovo je original recept za poslasticu koji je objašnjen korak po korak. Najbitnije su korice prema kojima morate biti izuzetno pažljive kako ne bi popucale. U nastavku pogledajte recept.

Sušene kore:

  • 10 belanaca
  • 400 grama kristal šećera
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta

Priprema kora:

Umutite belanca uz postepeno dodavanje kristal šećera. Morate dobro umutiti koru kako šećer ne bi curio kada se kora osuši. Mutite otprilike oko 10 minuta, dodajte sirće i opet malo sve izmutite. Sirće će pomoći da belance ostane duže čvrsto.

U pleh dimenzija 40x30 cm sipajte smesu za koru preko papira za pečenje. Takođe, po sredini većeg pleha možete staviti pregradu da ne biste koru posle sekli na primer. Rerna se zagreva na 180 stepeni, obično se ova kora suši tri sata na 100 stepeni, ali pošto uvek žurimo negde sušite koru na 150 stepeni 15 minuta. Posle toga 20 minuta na 120 stepeni i sat i po na 120 stepeni.

Ostavite da se ohladi nakon što se osušila.

Foto: YouTube/Home Made Recipes

Špnaski vetar torta original recept

Fil:

  • 10 žumanaca
  • 700 mililitara mleka
  • 10 kašika kristal šećera
  • 7 kašika brašna
  • 200 grama maslaca
  • 100 grama mlečne čokolade
  • 200 grama pečenih lešnika

Priprema:

Prvo žumancima dodajemo brašno i šećer. Mleko sipate otprilike takođe u smesu oko 200 mililitara, ostatak ide na ringlu da provri. Nemojte staviti na visoku temperaturu da ne bi mleko zagorelo. Žumanca sjedinite sa mlekom, onda kada je mleko provrilo. Mešajte lagano dok se ne skuva, a onda skinite sa ringle.

Fil odmah podelite na dva dela, u jedan deo stavite čokoladu i sjedinite dok se ne istopi. Deo bez čokolade poravnajte i stavite providnu foliju. I preko drugog dela fila stavite celofan ili streč foliju. Ostavite da se ohlade, pa fil od čokolade umutite mikserom da se ne bi stvorile grudivice. U oba fila dodajte po pola maslaca sobne temperature. Žuti fil umutite i dodajte mlevene pečene lešnike. Izmešajte da se sjedini. 

Fil sa čokoladom takođe umutite. Na prvu koru koju ste ispekle nanesite ceo fil sa lešnikom. Preko nanesite drugu koru. Budite pažljive sa korama zato što su osušene i krte. Preko druge kore ide čokoladan fil. Ako vam fil ispadne ređi, možete da ga spasite dodavanjem keksa unutra.

Torta je gotova, ostala je još dekoracija.

Na vrh možete staviti šlag krem ili umućenu slatku pavlaku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading