OVU HRANU MORATE POJESTI ISTOG DANA KADA JE KUPITE ILI SKUVATE: Preti vam TROVANJE i OVA bakterija, neće pomoći ako je operete!

Autor: N.J.

Lifestyle

08.12.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od namirnica su i tvrdo kuvana jaja.

OVU HRANU MORATE POJESTI ISTOG DANA KADA JE KUPITE ILI SKUVATE: Preti vam TROVANJE i OVA bakterija, neće pomoći ako je operete!

Foto: shutterstock

Doktorka Trejsi Brigman je registrovana dijetetičarka i klinička profesorka na Odseku za nutricionističke nauke Univerziteta Georgia. Ona je za "Dejli mejl" istakla da većina hrane traje tri ili četiri dana ako se ohladi za dva sata i zapakuje u hermetički zatvorenu posudu.

- Ali postoje neki sastojci koji su skloniji razvoju bakterija i tu hranu bi trebalo što pre pojesti.

Primeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih hranom uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju i norovirus - kao i E.coli.

Najčešći je norovirus, koji pogađa jednu od 15 osoba svake godine - iako sve infekcije mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, a neke čak mogu biti i smrtonosne.

Evo pet iznenađujućih namirnica koje bi vam mogle ozbiljno naškoditi ako ih ne pojedete u roku od jednog dana nakon što ste ih kupili u prodavnici

Tvrdo kuvana jaja

Nemojte ljuštiti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD - a (USDA), ljuske jaja deluju kao zaštitni sloj koji štiti od bakterija. 

Nakon što se taj sloj ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Dokazano je da listerija napada tvrdo kuvana jaja koja su oljuštena, piše "Dejli mejl".

Foto: shutterstock

Nemojte ljuštiti tvrdo kuvana jaja ako želite da traju duže

Mleveno meso

USDA upozorava da mleveno meso traje samo jedan dan - maksimalno dva - u frižideru pre nego što počne da se kvari. Doktorka je rekla da zbog visine vlage veća je verovatnoća da će privući bakterije kada se ohladi.

- Bakterije s površine sirovog, mlevenog mesa i kobasica mogu se umešati u proizvod tokom procesa mlevenja. Zbog toga se mleveno meso mora kuvati do kraja kako bi se ubile bakterije.

Osim salmonele, mleveno meso je i žarište E. coli. 

E. coli su bakterije koje se obično nalaze u crevima životinja poput goveda, koza, ovaca.

Cantaloupe Dinja

Doktor Darin Detviler stručnjak za sigurnost hrane na Univerzitetu Northeastern u Bostonu i bivši savetnik za sigurnost hrane FDA i USDA, rekao je za da "dinju nikada ne biste trebali držati još jedan dan u frižideru jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu."

- Cantaloupe treba jesti čim se otvori. Nikada ne kupujte već isečenu ili prepolovljenu dinju - rekao je. 

To je zato što voće može biti izloženo patogenima iz tla, životinja ili vode, budući da se uzgaja blizu tla. Spoljašnja strana dinje ima mrežastu površinu za koju se mikrobi mogu uhvatiti. 

- Problem je u tome što čišćenje spoljašnje strane dinje nije moguće, a unutrašnjost voća ima savršen pH koji podržava rast bakterija - rekao je.

Foto: shutterstock

Nikada ne kupujte već isečenu ili prepolovljenu dinju

Sirova piletina

Prema USDA - i sirova piletina može se držati u frižideru samo jedan do dva dana pre nego što se pokvari. Čak i nakon kuvanja, agencija preporučuje da ga se baci nakon četiri dana. 

Pokvarena piletina ima tendenciju da postane sivo - zelena kada se pokvari, a mogu se pojaviti mrlje, što ukazuje na bakterije. Takođe ima sluzavu teksturu.

Ispiranje piletine neće elimiinisati bakterije. 

Kuvan pirinač

Iako na polici stoji mesecima, kuvan pirinač može da stoji samo jedan dan u frižideru, a onda će se pokvariti.

To je zato što je sklon bakteriji Bacillus cereus koja stvara spore, a koja se obično nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krompira, graška i određenih začina. 

Bakterija je česta u pirinču ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u frižideru koji nije dovoljno rashlađen, iako može i u ostacima pirinča koji se čuva na odgovarajućim temperaturama. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading