OVE DVE NAMIRNICE IZBACITE ODMAH AKO IMATE EKCEM: Dermatološkinja UPOZORAVA jer mogu negativno da utiču i sve POGORŠAJU!

Autor: M.O.

Lifestyle

09.11.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je određenu hranu preporučila, rekla koju bi bilo poželjno izbegavati.

OVE DVE NAMIRNICE IZBACITE ODMAH AKO IMATE EKCEM: Dermatološkinja UPOZORAVA jer mogu negativno da utiču i sve POGORŠAJU!

Foto: shutterstock

Dermatološkinja Robin Evans ističe da su ekcemi, upalno stanje kože, često prisutni kod dece i mladih.

Pojava ovog neugodnog oboljenja može biti veoma bolna i uticati na kvalitet života. Iako hrana nije uzrok ekcema, određene namirnice mogu pogoršati simptome. Zato je važno promatrati vezu između ishrane i ekcema, jer ista hrana ne mora jednako delovati na ekceme kod različitih ljudi.

Republika

Foto: Shutterstock

Ekcem može značajno da utiče na kvalitet života


Dermatološkinja Evans savetuje da se za početak u ishranu uključe namirnice koje su dobre za zdravlje kože i osiguravaju hranjive sastojke i hidrataciju. To su, pre svega, maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće. Takođe, preporučuje se unos namirnica poput lososa, skuše i semenki lana, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, za koje je dokazano da pomažu u smanjenju upale u telu. Ostali izvori biljnih omega-3 masnih kiselina su čia semenke, orašasti plodovi i edamame.

Međutim, treba biti pažljiv sa određenim namirnicama kao što su:
  • paradajz,
  • orašasti plodovi.

Mogu  biti potencijalni alergeni i pogoršati simptome ekcema. Ukoliko osoba ima ekceme, preporučljivo je da uradi test na alergije kako bi izbegla potencijalne alergene u ishrani.

Kada je u pitanju konzumacija mlečnih proizvoda, dermatološkinja Evans savetuje da se smanji njihov unos, jer mlijeko i sir mogu povećati upalu u telu. Međutim, jogurt se preporučuje kao deo ishrane osoba sa ekcemima, jer sadrži probiotike koji mogu poboljšati zdravlje kože.

Da bi se smanjila upala u telu, treba izbjegavati hranu koja može izazvati upale, kao što su crveno i prerađeno meso, slatkiši, zaslađena pića, pržena hrana i prerađeni deserti i peciva.

Takođe, važno je naglasiti da treba povećati unos vode, jer osobe sa ekcemima imaju suvu kožu, pa im to može pomoći u hidrataciji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading