AKO VAM SE OVO SVAKODNEVNO DEŠAVA, PRAVAC KOD DERMATOLOGA: Koristite dezodorans svakodnevno i SVI pravite ovu grešku!

Autor: M.O.

Lifestyle

05.11.2023

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dermatolozi otkrivaju najbolje vreme za upotrebu i važne razlike između dezodoransa i antiperspiranta.

AKO VAM SE OVO SVAKODNEVNO DEŠAVA, PRAVAC KOD DERMATOLOGA: Koristite dezodorans svakodnevno  i  SVI pravite ovu grešku!

Foto: Shutterstock

Kada se govori o svakodnevnoj jutarnjoj rutini, mnogi od nas su navikli da posle pranja zuba i umivanja lica, nanesu i dezodorans. Međutim, da li ste znali da zapravo treba da ga stavljate uveče? To je otkriće koje je izazvalo mnogo pažnje i neobično je za mnoge. Evo u čemu je stvar!

Antiperspirant i dezodorans - razlike i pravilna upotreba

Iako se često koriste kao sinonimi, antiperspirant i dezodorans imaju različite funkcije. Antiperspirant sprečava znojenje tako što stvara čep blizu vrha znojnih žlezda, dok dezodorans samo maskira miris. Dakle, ukoliko želite da zaštitite svoje telo od neprijatnog mirisa i znojenja, trebalo bi da koristite antiperspirant.


Da li su soli aluminijuma opasne?

Jedna od glavnih zabluda vezanih za antiperspirant je da su soli aluminijuma, koje se nalaze u njegovom sastavu, opasne po zdravlje. Međutim, prema farmaceutu i specijalisti kozmetologije, Marijani Milosavljević, soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlezda i ne mogu prodreti duboko u naš organizam. Takođe, postoje istraživanja koja su pokazala da se ove soli nalaze i u zdravom tkivu dojke, što znači da još uvek nije dokazano da su štetne po zdravlje, prenosi "SD". 

Kada nanositi antiperspirant?

Prema dermatologu, dr Lipneru, antiperspirant treba nanositi uveče, pre spavanja. Razlog za to je što se u toku noći manje znojimo, pa antiperspirant može doći u bliži kontakt sa znojnim žlezdama i delovati efikasnije. Takođe, jedno istraživanje je pokazalo da ako se antiperspirant nanese noću, može ograničiti znojenje do jednog dana.
Republika

Foto: shutterstock

Znojenje može biti alarm da nešto nije u redu sa zdravljem


Da li je bezbedno koristiti antiperspirant svakodnevno?

Postavlja se pitanje da li je bezbedno koristiti antiperspirant svakodnevno i da li bi trebalo praviti pauzu od njega. Prema dr Lipneru, ne postoje poznati zdravstveni rizici povezani sa nošenjem dezodoransa noću ili prečestim nošenjem dezodoransa. Međutim, ukoliko se znojite toliko da morate da ga koristite više puta dnevno, trebalo bi da posetite dermatologa koji će vam preporučiti druge opcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading