STAVITE OVAJ PREDMET ISPRED VRATA I OTERAJTE "VEŠTICE": Naši stari su verovali su da se tako štite od UKORA, mnogi i danas to praktikuju!

Autor: M.O.

Lifestyle

19.11.2023

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj drevni tajni ritual štiti dom od negativnih uticaja.

STAVITE OVAJ PREDMET ISPRED VRATA I OTERAJTE "VEŠTICE": Naši stari su verovali su da se tako štite od UKORA, mnogi i danas to praktikuju!

Foto: shutterstock

Ulazna vrata predstavljaju ključni element svakog doma, budući da kroz njih ulazi ne samo posetilac već i energija. Tradicionalno, naš narod veruje da je važno postaviti određeni predmet kako bi se zaštitila porodica od negativnih uticaja.

Iako mnogi zanemaruju estetiku ulaznih vrata i prostora ispred njih, u našem kulturnom nasleđu oduvek se pridavala velika pažnja ovom segmentu. Ulazna vrata trebalo bi uvek održavati čistim, bez ogrebotina, redovno ih farbati i održavati.

Važno je napomenuti da obuću nikako ne treba ostavljati ispred vrata, jer to može izazvati nered i disharmoniju u kući.

Zato na scenu stupa jedan predmet koji se često koristio u prevenciji negativnih uticaja i čuvanju doma - metla.

Republika

Foto: pixabay.com

Metla ispred ulaznih vrata "brani" od uroka

 

Naše bake su često postavljale metlu tako da je stajala okrenuta naopačke, sa drškom na dole, a delom za čišćenje okrenutim nagore.

Postojalo je verovanje da, ako veštica planira naneti nešto loše, kada vidi metlu postavljenu na taj način ispred vaših vrata, neće prilaziti ni vama ni vašoj kući ni porodici. Ova tradicija ima duboko ukorenjeno značenje u očuvanju porodičnog mira i sigurnosti.

Ulazna vrata igraju ključnu ulogu u energetskom toku kuće, predstavljajući mesto kroz koje ne samo da ulaze gosti, već i energija. Tradicija kod našeg naroda naglašava važnost postavljanja predmeta koji će štititi dom od potencijalnih negativnosti.

Mnogi ljudi zanemaruju izgled ulaznih vrata i prostora ispred njih, ali kod nas se od davnina verovalo da je to od suštinske važnosti. Vrata bi uvek trebalo da budu čista, očuvana, bez ogrebotina, redovno farbana i održavana.

Nije preporučljivo držati obuću ispred vrata, jer to može izazvati nered i haos u domu.

Zato se često koristi predmet koji naše bake smatraju efikasnim u odbijanju bilo kakvih zlih uticaja – metla. Postavljanjem metle okrenute naopako ispred vrata, sa drškom dole, simbolički se šalje poruka da se ne dozvoljava negativnoj energiji da uđe u dom.

Metla, pored praktične svrhe čišćenja, nosi i duboko ukorenjeno simboličko značenje. Tradicionalno, nova, nekorišćena metla simbolizuje čistoću i spremnost za održavanje pozitivne atmosfere. Ovaj jednostavan čin spaja tradiciju, simboliku i pragmatičnost, stvarajući prostor koji je spreman da privuče i zadrži pozitivnu energiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading