HRANA KOJE OBARA PRAVO U KREVET: Povećava proizvodnju HORMONA SNA, umiruje i opušta (FOTO)

Autor: N.J.

Lifestyle

19.10.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedovoljno sna negativno utiče na zdravlje, ali sledeće vam može pomoći.

HRANA KOJE OBARA PRAVO U KREVET: Povećava proizvodnju HORMONA SNA, umiruje i opušta (FOTO)

Foto: shutterstock

Pre nego što krenete u potragu za načinima koji vas mogu uspavati, morate da znate šta je koren problema. Nedovoljno sna moguće je rešiti i unošenjem voća, kako tvrdi tiktokerka.

Jedan video koji je objavljen ja TikTok - u postao je viralan. Ema Leijt tvrdi da joj je ananas pomogao da brže zaspi i spava duže.

U videu, Ema je savetovala pratiocima da pojedu ananas pre spavanja ako imaju nesanicu jer voće povećava proizvodnju melatonina, hormona sna, u telu. Takođe je istakla kako se nada da je njen savet bio od pomoći, što su mnogi u komentarima rekli da jeste.

Iako postoje mnogobrojni saveti koji se dele društvenim mrežama nisu baš svi pouzdani, zato pitamo se da li je ovo tačno?

Foto: pixabay.com

Da li ananas pomaže kod nesanice

Prema Maksu Kirstenu, nagrađenom treneru spavanja i stalnom stručnjaku za PandaLondon, njene tvrdnje o proizvodnji melatonina su istinite, piše "Miror".

- Dokazano je da jedenje ananasa ili svež sok od ananasa pre spavanja podiže markere melatonina u mozgu do 266 odsto. Triptofan (aminokiselina prisutna u ananasu) prirodno povećava nivo melatonina (hormona koji signalizira da će spavanje početi) i nivoa serotonina u mozgu, uzrokujući umirujući, pospan, opušten osećaj - rekao je Maks za "Metro".

Ono što podstiče proizvodnju melatonina je visok sadržaj vode u ananasu i pomaže da telo funkcioniše i bude u dobroj formi, a može vam omogućiti nesmetan san.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading