PREDNOSTI ČAJA OD LAVANDE ZA KOJE SIGURNO NISTE NI ZNALI: Jedna od omiljenih biljaka na svetu mnogo je korisnija nego što ste mislili!

Autor: N.J.

Lifestyle

18.10.2023

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lavanda je predivnog mirisa ali ima i druge brojne prednosti za telo.

PREDNOSTI ČAJA OD LAVANDE ZA KOJE SIGURNO NISTE NI ZNALI: Jedna od omiljenih biljaka na svetu mnogo je korisnija nego što ste mislili!

Foto: Shutterstock

Čaj od lavande priprema se od pupoljaka cveta lavande potopljenih u vrućoj vodi. Lavanda je jedna od omiljenih biljaka na svetu. Ovo su njene prednosti:

1. Bolji san

Šoljica lavande koja se kuva na pari odavno se koristi za poremećaja spavanja jer aromatična biljka pomaže u smirivanju moždanih funkcija tako što izaziva odgovor u nervnom sistemu. 

2. Blaži menstrualni bolovi

Ova umirujuća slatka biljka smanjuje upalu, smiruje telo i umanjuje grčeve mišića - sve to su sjajne prednosti za nekoga ko pati od bola stomaku tokom menstruacije.

Foto: pexels.com

Čaj za blaže menstrualne simptome

3. Pomoć probavnom sistemu

Bilo da se borite s nadutošću, mučninom, želudačnim tegobama, probavnim smetnjama ili grčevima – čaj od lavande može umiriti telo, smanjiti grčeve mišića i koristiti istu antispazmodičnu magiju za smanjenje neugodnih gasova i usklađivanje sistema, piše "My tea drop".

4. Ublažava simptome anksioznosti

Klinička ispitivanja sprovedena tek 2020. pokazala su da ispijanje čaja od lavande u starijoj odrasloj dobi može pomoći u ublažavanju simptoma i osećaja stresa. 

5. Za ravnotežu imunološkog sistema

Postoji mnogo sjajnih čajeva koji se smatraju odličnim za jačanje imuniteta i energiju, a lavanda je jedan od njih. Antioksidansi i protuupalna svojstva dovode do toga da je lavanda izuzetno korisna za imunološki sistem. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading