PITATE SE KAKO DA GIBANICA BUDE VAZDUŠASTA? Ne treba ništa da dodate u testo, samo uradite OVO - ispašće genijalno!

Autor: N.J.

Lifestyle

30.08.2023

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz ovaj recept dobićete gibanicu kojoj niko ne može da odoli.

PITATE SE KAKO DA GIBANICA BUDE VAZDUŠASTA? Ne treba ništa da dodate u testo, samo uradite OVO - ispašće genijalno!

Foto: YouTube/ Moj kutak

Za koja jela i pića možemo da kažemo da su deo srpske kulture i tradicije? Pored rakije, sarme, čvaraka, komplet lepinje i ostalih specijaliteta tu je i gibanica koju samo naše domaćice znaju da pripreme tako da se srce ispuni toplinom, a stomak prelepim ukusom.

Da bi gibanica bila vazdušasta ovde nije reč o izmišljanju nekih novih sastojaka i posebnom načinu pripreme. 

Osnovni sastojci za gibanicu su kore, jaja, jogurt, so, ulje, kajmak...Kako biste napravili najbolju gibanicu do sada, nije potrebno da dodajete i izmišljate neke nove sastojke, već da je kore isečete na trake, pa tek onda da je uvaljate u smesu. A kada je ispečete, prevrnete je na četiri šolje da bi pod pritiskom i silom, ostala vazdušasta. Na taj način hladite je oko 20 minuta.

Foto: Izvor: printscreen/ YouTube/ Domaći recepti

Gibanica sa sirom

Ko nije ljubitelj gibanice, u nastavku će pronaći recept za pitu, odnosno rolnice sa sirom:

Sastojci: 600 grama kora, 450 grama sira, osam jaja, pola kesice praška za pecivo, pola kafene kašičice soli za smesu sa jajima, 300 mililitara mleka, tri kašike brašna i ulje.

Foto: YouTube/ SOS Kuhinja/Kitchen

Rolnice sa sirom

Priprema:

Mleko, brašno i prašak za pecivo sjedinite pa dodajte jajima. Kada umutite dodajte četiri kašike ulja u smesu da ne bi bilo suvo. Uzmete jednu koru, preko stavite malo ulja, razmažete kašikom. Stavite drugu koru, a onda opet ulje. Na kraj kore stavite sir kao na fotografiji iznad.

Foto: YouTube/ Recepti Brigita Husic

Pravljenje rolnica

Napravite otprilike pet, šest rolnica. Prelijete ih sa još pet kutlača smese od jaja i mleka, samo nemoj prepuniti kutlaču. Kada poređate drugi red, opet prelijete. Pospite pitu preostalom smesom. Možete dodati susam preko ako volite.

Zagrejte rernu i pecite na 200 stepeni oko 30 do 35 minuta.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading