RECEPT ZA SAVIJAČU SA SIROM: Poznata pita koju svi obožavaju, ako je na OVAJ način napravite biće pet puta ukusnija!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.08.2023

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo može da vam bude brz doručak za celu porodicu!

RECEPT ZA SAVIJAČU SA SIROM: Poznata pita koju svi obožavaju, ako je na OVAJ način napravite biće pet puta ukusnija!

Foto: shutterstock

Banica je tradicionalna pita sa sirom koja potiče sa juga Srbije i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju. Priprema ove pite uključuje ručno razvlačenje tankih korica, i iako to može izgledati zahtevno, uz malo vežbe postaje lakše. Ova autentična južnjačka poslastica se oblikuje u oblik kruga i ima poseban običaj da se ne seče nožem, već lomi na komade.

Ako ste ljubitelj pita, svakako preporučujemo da probate ovu jedinstvenu poslasticu. Takođe, imate mogućnost da, osim sira, dodate i spanać ili zelje kako biste varijaciju ukusa. Drevni recept za Anicu odavno je deo kulturne baštine i predstavlja simbol domaće kuhinje, a njen neodoljiv ukus vas sigurno neće razočarati.

Sastojci:

  • 950 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml vode 
  • 300-400 g belog sira

Foto: shutterstock

Recept za pitu savijaču.

 

Priprema:


U posudi pomešajte nekih 900 g brašna, vodu i so. Umesite glatko testo, pa prebacite na pobrašnjenu površinu i malo razvucite oklagijom. Premažite ulje i ostavite da odstoji 20 minuta. Preko stola prebacite čist stolnjak (mora da bude pamučan). Razvucite testo prstima što više možete, dok ne postante skoro providno. Ako vam ostane višak kore na krajevima isecite, jer testo mora da bude baš tanko. Sir po želji izmrvite, pa pospite po kori. Pomoću stolnjaka urolajte i stavite u nauljenu tepsiju tako što ćete uviti u krug. Pokrijte krpom, pa ostavite da ostoji još 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading