OVAKO SE PRAVI SAVRŠENO GUST SOS ZA BILO KOJE JELO: Jedan sastojak je KLJUČAN, a hrana izgleda kao da je spremao profesionalni kuvar!

Autor: N.J.

Lifestyle

25.08.2023

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vam sos nikada ne uspeva, evo jednog odličnog recepta.

OVAKO SE PRAVI SAVRŠENO GUST SOS ZA BILO KOJE JELO: Jedan sastojak je KLJUČAN, a hrana izgleda kao da je spremao profesionalni kuvar!

Foto: Unsplash/Orkun Orcan

Vešti ste u kuhinji, ali nikako da napravite dobar sos? Prvo, imajte na umu da će se svaki umak zgusnuti hlađenjem. Što znači da možda nećete morati da ga zgušnjavate već da ga samo ostavite da stoji 10 minuta, a potom proverite u kakvom je stanju, navodi "Indeks hr".

Redukovanje

To je najjednostavnija metoda zgušnjava sosa. To znači da se lagano kuva, bez pokrivanja poklopcem. Sve dok ne ispari višak tečnosti.

Foto: pixabay.com

Taljatele sa šunkom

Skrob za zgušnjavanje

Ovo je tehnika koja se kod nas zove zaprška. Najpoznatija tehnika dodavanja skroba je korišćenje kombinacije brašna i maslaca, a u kulinarskom svetu poznata je pod nazivom roux (izgovara se ru). Zgušnjavanje se odvija na početku kuvanja, što znači da ovaj način ne možete primeniti tokom ili kasnije, ako je sos redak. Ovde smo spomenuli maslac, ali može i svinjska mast ili ulje, ali i skrob koji je bez glutena.

Što znači da osim belog brašna, možete koristiti integralno i pirinčano. Masnoća je tu da "pomogne", ali ipak brašno je ključno. Ova metoda koristi se za pravljenje umaka kao što je bešamel, velute i espanjol.

Kukurzni skrob

Ovo je još jedan odličan način za zgušnjavanje jela. Najbolje se "slaže" u slatkim i kiselim umacima. Pomešate ga sa malo hladne vode tako da dobijete kašu, a potom kuvate.

Žumance

Žumance se koristi da dodate gustinu sosu. Umaci kao što su holandez (hollandaise), bernez, ali i majoneza pripremaju se na ovaj način. Mutite žumance dok ne postane glatko, a onda polako dodajete ulje ili maslac. Mešate. Takođe, da biste sos zgusnili pomešajte pavlaku i jaja, a potom to dodajte sosu i napravite odlično jelo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading