NAMIRNICE ZBOG KOJIH STE MLADI I LEPI! Ako ih jedete imate manje šanse da obolite od čak ČETIRI opasne bolesti, ali jednu obavezno OGRANIČITE na ovoliko

Autor: N.J.

Lifestyle

10.08.2023

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrava ishrana omogućuje vašem mozgu dovoljno "goriva" za funkcionisanje.

NAMIRNICE ZBOG KOJIH STE MLADI I LEPI! Ako ih jedete imate manje šanse da obolite od čak ČETIRI opasne bolesti, ali jednu obavezno OGRANIČITE na ovoliko

Foto: shutterstock

Novo istraživanje pokazuje da uključivanje samo pet namirnica u obroke pomaže da živite duže - a sve su biljnog porekla. Istraživači iz SAD - a otkrili su da konzumiranje celovitih žitarica, voća, povrća bez skroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja pomaže u smanjenju rizika od određenih bolesti.

Autor studije Linh Bui rekao je:

- Ova zdrava biljna hrana u vezi je sa niskim rizikom od hroničnih bolesti, poput bolesti srca, raka creva, dijabetesa i moždanog udara.

Istraživači su analizirali ishranu i zdravstvene rezultate preko 100.000 učesnika tokom više od tri decenije.

Otkriveno je da oni koji su jeli vegansku hranu imali su 15 odsto manje šanse da obole od raka i srčanih bolesti, piše "Sun". Ista grupa ljudi takođe je bila izložena 20 odsto nižem riziku od neurodegenerativnih bolesti poput demencije i 50 odsto nižem riziku od respiratornih bolesti.

Foto: Unsplash/ Phil Hei

Jaja na više načina - doručak

U međuvremenu, oni koji su konzumirali manje hrane biljnog porekla i više neveganske hrane, poput mesa i jaja, imali su veću šansu da dobiju hronične bolesti, pokazalo je istraživanje. Slično tome, celovite žitarice - poput smeđeg pirinča, ovsenih pahuljica i hleba od celovitog zrna pšenice - osiguravaju obrok bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim materijama.

Istraživanja su pokazala da žitarice mogu smanjiti rizik od dijabetesa, bolesti srca i visokog krvnog pritiska. Takođe, orašasti plodovi su dobar izvor proteina.

Nezasićena ulja, kao što je maslinovo ulje, sadrže dobre masti i druge hranjive materije koje štite od bolesti srca i dijabetesa. Jaja su bogata proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima i jedinstvenim antioksidansima.

Foto: pixabay.com

Merenje šećera u krvi

Neka istraživanja sugerišu da podižu loš holesterol u krvi što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. NHS savetuje da ne jedete više od tri jaja dnevno.

Meso je dobar izvor proteina, vitamina i minerala u vašoj ishrani. Međutim, neka mesa - poput slanine - sadrže puno zasićenih masnoća, koje mogu povisiti nivo holesterola u krvi ako ih jedete previše. Predlog je da ne jedete više od 70 grama mesa dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading