KUĆNIM TESTOM ZA TRI SEKUNDE PROVERITE HOLESTEROL: Pritisnite jednu tačku na telu, doktorka kaže da je NEPOGREŠIV

Autor: N.J.

Lifestyle

05.08.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz pomoć brzog testa saznaćete da li imate problema sa holesterolom.

KUĆNIM TESTOM ZA TRI SEKUNDE PROVERITE HOLESTEROL: Pritisnite jednu tačku na telu, doktorka kaže da je NEPOGREŠIV

Foto: Unsplash/Humberto Chávez

Vašem telu potreban je holesterol za obavljanje funkcija u organizmu, ali previše istog može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući srčani i moždani udar. Visok holesterol poznat je kao hiperlipidemija, što znači da se dodatni lipidi počinju nakupljati u arterijama. Prema Klinici Kleveland, lipidi se spajaju sa drugim supstancama u krvi i stvaraju plak, inače poznat kao masne naslage.

S vremenom te naslage rastu, otežavajući da dovoljno krvi teče kroz arterije. Ponekad te naslage mogu iznenada da puknu i stvore ugrušak koji uzrokuje srčani ili moždani udar, dodaje klinika Majo.

Foto: shutterstock

Muškarac ima srčani udar

Način života koji mnogi od nas vode, puno sedenja i preterana konzumacija prerađene hrane dovodi do visokog holesterola. Ako dodate tome život prepun stresa...Pogledajte svoje telo jer na njemu možete pronaći signale da imate problema sa holesterolom. 

Znaci koji ukazuju da imate problema sa holesterolom

Srčani udar

Problemi sa holesterolom dovode do problema sa srcem zato na vreme posetite kardiologa.

Pored srčanog udara to su i visok krvni pritisak, dijabetes,  bol u grudima, moždani udar i bol prilikom šetnje, piše " St. Pauls Pace".

Foto: pixabay.com

Merenje nivoa šećera u krvi

Hrana koja pomaže da se izborite sa holesterolom

Tri namirnice mogu pomoći da se izborite sa visokim holesterolom, objašnjava kardiolog dr. Elizabet Klods.

- Kao kardiolog, uvek govorim pacijentima da snižavanje LDL (lipoproteina niske gustoće) "lošeg" holesterola može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Zbog toga ona jede ovas, bademe i leblebije, rekla je za "Miror".

Foto: YouTube/ GULSUMUN SARAYI TV

Badem u činiji

Kako proveriti holesterol?

- Sprovođenje testa potkolenice može vam pomoći da utvrdite da li imate visok nivo holesterola ili čak koronarnu bolest srca zbog povećane količine holesterola - kaže dr Monika Vaserman i dodaje:

- Da biste znali da li imate višak holesterola u telu, nežno pritisnite potkolenicu jednim prstom. Ako postoji vidljivo udubljenje ili rupa na potkolenici, to ukazuje da je nivo holesterola previsok - otkriva ona, ističući da ovaj test pokazuje da je "višak holesterola usporio protok krvi", piše "Espreso".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading