PET NAMIRNICA IZAZIVA PROBAVNE SMETNJE: Ne smete ih jesti na prazan stomak, a neke utiču na razvijanje ČIRA

Autor: N.J.

Lifestyle

09.04.2023

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz ovakav doručak šansa da se ne osećate dobro tokom dana je velika.

PET NAMIRNICA IZAZIVA PROBAVNE SMETNJE: Ne smete ih jesti na prazan stomak, a neke utiču na  razvijanje ČIRA

Foto: Shutterstock

Bol u stomaku

Namirnice koje otežavaju varenje nisu dobar izbor za jutarnji obrok. Prvenstveno, savetuje se izbegavanje svega što naglo diže šećer u krvi, sokova, gaziranih pića…U nastavku, pročitajte koje su to namirnice “najpogubnije” po nas. 

Voće 

Od najveće važnosti je konzumirati ga u pravo vreme i na pravi način. Kiseline koje su prisutne u citrusnom voću vremenom mogu uticati na proizvodnju kiseline u crevima. To može rezultirati želudačnim problemima kao što su čir na želucu ili gastritis. Žgaravica je takođe moguća reakcija na konzumiranje citrusa na prazan želudac. Posebno izbegavajte pomorandže. 

Foto: pixabay.com

Sok od pomorandže

Jogurt

Jogurt sadrži veliku količinu mlečne kiseline koja podstiče jačanje kostiju i pomaže u rastu dobrih bakterija. Prazan želudac već ima visok nivo želudačne kiseline, a konzumiranje jogurta u tom trenutku dovodi do toga da mlečna kiselina iz jogurta bude potpuno neučinkovita.

Foto: Unsplash/Eiliv Aceron

Sipanje jogurta u čašu

Kafa 

Svi je obozavamo ali nikako nije dobra ideja. Ispijanje kafe na prazan želudac dovodi do većeg nivoa kiselosti u telu. Takođe, možete osetiti probavne smetnje i žgaravicu tokom dana zato najbolje pojedite nešto pa tek onda kafa.

Foto: YouTube printscreen/ Schnelle Rezepte

Kuvanje turske kafe

Začini

Začinjena hrana koja se ujutru odmah uzme izaziva povećanje proizvodnje kiseline u želucu, što može rezultirati probavnim smetnjama. Zahvaljujući prisutnosti kapsaicina, kiseline koja čini čili ljutim, konzumiranje ljutih jela kao prvog obroka u danu nije dobra ideja! 

Foto: pixabay.com

Različiti začini

Banane

Samo zato što su voće, ne znači da ih možete pojesti odmah ujutru! Banana na prazan želudac povećava količinu magnezijuma u krvi, što nije dobro za vaše srce. Banane su takođe bogate prirodnim šećerom, budući da je 25 odsto prosečne banane šećer, to daje početni podsticaj energije koji vas iscrpljuje tek u kasnijim satima. Isti vas šećer privremeno zasiti, ali ubrzo nakon toga ostanete praznog želuca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading