NAJBOLJA ŠTRUDLA SA MAKOM: Prepuna je fila i ostaje sveža nekoliko dana

Autor: N.J.

Lifestyle

11.03.2023

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj slatkiš uvek obogati trpezu.

NAJBOLJA ŠTRUDLA SA MAKOM: Prepuna je fila i ostaje sveža nekoliko dana

Foto: YouTube/ Aurora Recepti

Kada je reč o štrudli sa makom, tu nema između. Ili je volite ili ne. Nekima je mak gorak, dok drugi ne mogu da zamisle popodnevnu kafu bez nekog slatkiša. Da li ste tim za štrudlu sa makom ili džemom?

Ako spadate u prvi tim, recept je u nastavku.

Sastojci za koru:

1 kocka svežeg kvasca

250 mililitara mleka

3 kašike šećera

500 grama brašna

1 celo jaje 

2 žumanceta

100 grama masti 

Fil:

500 grama mlevenog maka

300 mililitara mleka

300 grama šećera

Priprema:

Mleko pustite da provri. Njim prelijete mak i ostavite da se ohladi. Dodajte mu onda šećer i sklonite ga za kasnije. To je fil.

Onda, zagrejte mleko, da bude mlako pa dodajte izdrobljen kvasac, 3 kašike šećera, jednu kašiku brašna. Promešajte i ostavite kvasac da naraste. U posebnoj vangli sipajte brašno, pa u sredini napravite udubljenje i u njega sipajte jaje i žumanca, kao i mast. Umesto masti možete koristiti margarin (njega iseckajte na listiće). Kada kvasac provri takođe dodajte u brašno, pa potom počnite da mesite testo. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano testo, koje se ne lepi za ruke već se fino i lako mesi.. Testo prekrijte krpom i ostavite da nadođe, odnosno da se udvostruči.

Foto: YouTube/ Aurora Recepti

Žena seče štrudlu

Nakon što testo fino naraste premesite ga, pa podelite na dva jednaka dela. Oblikujte testo u jufke, pa sada njih prekrijte krpom i ostavite da odmore 10ak minuta. To će pomoći da kasnije testo lakše razvučete i radite sa njim. Kada se testo premesi postane tvrđe, pa je i teže raditi sa njim. Zato sačekajte par minuta da ponovo omekne.

Obe jufke sada rastanjite oklagijom, pa filujte pripremljenim filom od maka. Urolajte i stavite u dobro podmazan, ili obložen pleh. Prekrijte sada gotove štrudle krpom pa ostavite i njih da stoje do pola sata, kako bi fino narasle.

Pecite na oko 200 stepeni pola sata dok ne porumene, piše “Receptopedija”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading