OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Starinski kolač biće lepši ako dodate orahe

Autor: N.J.

Lifestyle

06.03.2023

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema osobe koja ne voli lenju pitu sa jabukama.

OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Starinski kolač biće lepši ako dodate orahe

Foto: Youtube/Recepttura

Ovaj starinski recept za lenju pitu mora vam uspeti! Jelo koje svako voli već danas neka se nađe na vašem meniju, a sigurno ćete uživati u ukusu toplog kolača sa jabukama.

Recept je pred vama!

Potrebno vam je:

2 pune kašike masti (250 grama masti)

2 žumanca
1 belance
4 - 5 kašika šećera
Jedna mala šoljica mleka
Jedan prašak za pecivo
Brašna onoliko da se zamesi testo koje se ne lepi

Foto: youtube/printscreen-Fatto in Casa da Alba

Lenja pita

Fil:

1 kg kiselih jabuka
2 - 3 kašike šećera
3 - 4 kašike griza
Jedna kesica cimeta
100 grama suvog grožđa
100 grama mlevenih oraha
Jedna kašičica praška za pecivo
Jedna kesica vanile po želji

Priprema:

Testo: mast i šećer penasto umutiti kašikom, u to dodati žumanca i belance i nastaviti sa mućenjem dok se ne sjedini, dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim dodati još brašna dok se ne umesi glatko sjajno testo koje se ne lepi.


Fil: jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, ali da ima malo i soka dodati griz, mlevene orahe, suvo groždje, cimet, vanilu i prašak za pecivo, sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.


Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleh veličine 25x30 cm. Testo rukom lepo pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje staviti fil od jabuka.
Preko fila opet razvući koru, i iz delova ako ne može cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil (za neravnost ne brinite, prilikom pečenja to se izgladi). Staviti da se peče na umerenu temperaturu oko 45 minuta, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne.

Prohladjeno posuti odozgo šećerom u prahu i seći kocke željene veličine, pišu "Recepti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading