NISTE NI SVESNI POSLEDICA: Ovaj začin se često koristi, a može da izazove probleme sa JETROM

Autor: N.J.

Lifestyle

15.11.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrava je, ali pazite!

NISTE NI SVESNI POSLEDICA: Ovaj začin se često koristi, a može da izazove probleme sa JETROM

Foto: pixabay.com

Za kurkumu kažu da je jedna od najzdravijih začina, ima aromu nalik biberu i zlatnu boju. Često se koristi kao začin u kuhinji i puna je hranjivih sastojaka kao što su proteini, vitamin C, vitamin E, dijetetska vlakna, niacin, vitamin K, kalijum, kalcijum, bakar, gvoždje, magnezijum i cink. Pak, ne treba preterivati sa upotrebom, tako navode istraživanja.

U naučnom istraživanju objavljenom 22. oktobra u Američkom žurnalu medicine istraživači su analizirali korelaciju između unosa kurkume i rizika od oštećenja jetre.

Prema studiji, istraživači su pronašli ukupno 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih sa kurkumom među osobama koje su učestvovale u studiji od 2011. do 2022. godine. Stepen ovih oštećenja se navodno kretao od umerenijih do težih, što je dovelo do pet hospitalizacija i čak jedne smrti usled akutnog oštećenja jetre. Dalja hemijska analiza je potvrdila da su tri od ovih pacijenata takođe konzumirala kurkumu u kombinaciji sa crnim biberom, sastojkom koji mnogi stručnjaci savetuju da se kombinuje sa kurkumu jer pomaže telu da je efikasnije vari, prenosi "Objektiv".

Foto: pixabay.com

Začin kurkuma u tegli

Najpopularnija kombinacija - zlatno mleko

A sa druge strane navodi se da je kombinacija mleka i kurkume pozitivno utiče na jetru, kao i da normalizuje ceo probavni sistem, uklanja toksine, poboljšava ten i podstiče dugovečnost, ali i da smanjuje nadutost, bol u zglobovima, poboljšava pamćenje...

Šta leči kurkuma?

Nekome je kurkuma lek, drugima zabrana. Navodi se da bi kurkumu trebalo da izbegavaju trudnice i dojilje, odnosno da ograniče upotrebu iste. Kao i da kurkuma nije dobra ako postoji problem sa zučnom kesom, zgrušavanjem krvi, niskim pritiskom, lekovima za dijabetes i alergijama na đumbir. Uvek je dobra opcija da ako niste sigurni pre uvođenja novog načina ishrane razgovarate sa lekarom.

Veruje se da kurkuma pomaže organizmu da odbije formiranje i rast raka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading