MAMA BUBA OBJAŠNJAVA RAZLIKU IZMEĐU DŽEMA, MARMELADE I PEKMEZA: Ovo sigurno niste znali! (VIDEO)

Autor: N.J.

Lifestyle

17.10.2022

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate li razliku između pekmeza, džema i marmelade?

MAMA BUBA OBJAŠNJAVA RAZLIKU IZMEĐU DŽEMA, MARMELADE I PEKMEZA: Ovo sigurno niste znali! (VIDEO)

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Mama Buba

Buba Ivković (62) prava je zvezda na "Jutjubu" i u njenim receptima i objašnjenjima uživa mnogobrojna publika. Svi njeni recepti vredi su pomena, a objašnjenja su jednostavna i razumljiva svima.

Mama Buba, kako se predstavlja na "Jutjubu", nije samo dobra domaćica, već i govornik koja uspeva lepotu pripreme jela da dočara svakom pojedincu bez razlike.

Ovaj video ima posebnu draž jer Novosađanka objašnjava razliku između pekmeza, džema i marmelade.

Foto: RINA

Branje kajsija za pripremu džema

 

- Ko nije brao i krao zelene kajsije, taj kao da je propustio detinjstvo. Kajsije su nešto što valjda svi volimo - priča Buba dok pravi sva tri slatka specijaliteta:

- Sve je voćni namaz, ali se razlikuje prema odnosima udela kajsija i šećera, metodologiji pravljenju i prema krajnjem rezultatu. I same reči dolaze iz potpuno drugačijih zemalja. Reč pekmez je od persijske reči pakmaz, preko turske, tako da je pekmez došla kod nas kao skuvan voćni sok. Džem je anglosaksonskog porekla znači nešto proceđeno, a marmelada dolazi iz francuskog jezika znači pekmez od dunje. 

Žene su joj beskrajno zahvalne, te stalno u komentarima ispod njenog videa naglašavaju koliko im je pomogla detaljnim objašnjenjem prilikom pripreme.

 

Pekmez

Kajsije za pekmez moraju biti zrele i meke. Voće na početku mora biti spremno. Možete ga skuvati do pola i onda ga štapnim mikserom umutiti. Odlika pekmeza je da voće mora biti usitnjeno i da količina šećera ne sme da prelazi 20 odsto ukupne količine voća.

 

 

Marmelada

Za marmeladu su potrebne tvrde kajsije, i prema nekom pravilu za pripremu potrebno je manje šećera.

Džem

Za džem vam trebaju tvrde i zrele kajsije. Džem mora da ima jasno vidljiv komad voća. Najslađi je i najređi, a najkraće se i sprema. Kuva se 20 minuta do pola sata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading