KAKO DA IZABERETE NAJZDRAVIJE BANANE: Ovih 5 trikova sprečiće da pocrne

Autor:

Lifestyle

10.01.2022

21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saznajte kako da izaberete banane i čuvate ih od propadanja.

KAKO DA IZABERETE NAJZDRAVIJE BANANE: Ovih 5 trikova sprečiće da pocrne

Foto: pixabay.com

Banane se obično uvoze kada su nezrele, a u prodavnicama se za njih stvaraju posebni uslovi skladištenja kako bi se sprečilo da se pre vremena pokvare. Ali vrlo često, bukvalno za par dana, dešava se da pocrne. Da biste znali kako da usporiti ovaj proces, saznajte zašto se to dešava i kako da odaberete voće.

Koje banane da izaberete u prodavnici

Banane ujednačene žute boje sa zelenkastom peteljkom najbolje je da se pojedu u prva 24 sata nakon kupovine. Ali banana sa zelenom korom, ako se pravilno transportuje i skladišti, može prirodno da sazri kod kuće. Međutim, ako na kori postoje tamne mrlje, neće proći dugo pre nego što se voće pokvari. Takve banane je najbolje da pojedete odmah, ako ste ih već kupili.

Republika

Foto: Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Banane

 

Kako sprečiti da pocrne?

Postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih treba da se pridržavate:

Izbegavajte plastične kese, jer stvaraju kondenzaciju, što dovodi do ubrzanog kvarenja i propadanja voća. Banane je najbolje čuvati otvorene ili u zatvorenoj papirnoj kesi. Drvena ili kartonska kutija su dobra opcija;

Držite banane što dalje od zrelog voća - jabuka, krušaka. Ono oslobađa etilen, koji pomaže da se ubrza sazrevanje banana, vrlo brzo će potamneti;

Takođe je važno da se izbegava izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, inače će brzo da pocrne;

Iz istog razloga, preporučljivo je držati banane dalje od izvora toplote;

Ne preporučuje se da se čuvaju u frižideru, jer će ih niske temperatue takođe oštetiti. Ako, pak, nemate drugu opciju, preporučljivo je da izaberete "najtoplije" mesto, na primer, na vratima ili donjoj polici.

Stručnjaci kažu da je banane ipak najbolje držati na stolu, eventualno u kuhinjskom ormariću. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading