SPAS ZA ORGANIZAM POSLE PRAZNIČNOG PREJEDANJA: Dr Čubrilo otkrio koji vitamin čini čuda

Autor:

Lifestyle

09.01.2022

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste se prejeli za praznike, evo šta da jedete narednih dana, kako biste očistili organizam!

SPAS ZA ORGANIZAM POSLE PRAZNIČNOG PREJEDANJA: Dr Čubrilo otkrio koji vitamin čini čuda

Foto: Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Hrana je u Srbiji neodvojivi deo praznika, a dok se svega proba pomalo, stomak se časkom napuni. Ako ste i vi malo preterali sa hranom tokom novogodišnjih i božićnih praznika, postoji način da organizam očistite na zdrav način. 

Profesor fiziologije dr Dejan Čubrilo pričao je nešto ranije o tome koliko je prejedanje nezdravo i koje su kombinacije namirnica posebno opasne, a u Uranku na K1 je odgovorio i na pitanje da li možemo da očistimo organizam posle prejedanja.

"Možemo se očistiti, naravno, ali priča o čišćenju za jedan, dva, tri dana je poprilično nelogična. Uzimanje sokova, to nikako, oni detoks sokovi za nakon svega ovoga, to samo raspiri još ovu oluju skoka šećera i svega ostalog. Ako ste već napravili skakanje, u danima nakon prejedanja smanjite kompletno svu proteinsku hranu – pirinač, krompir, supa bezmesna, bareno povrće, i to je to. Samo shvatite da ono što unosite novo nemojte da bude u većoj količini jer u stomaku stoji ono staro. Dobra hidracija, možete uz to neke kombinacije limunada, grejpfruta sa đumbirom ili kurkumom jer ako idu sami ne valjaju jer hlade telo".

Republika

Foto: RTS/printscreen

Dr Dejan Čubrilo

 

Doktor je razjasnio i da li u tome mogu da nam pomognu neki vitamini.

"Vitamin C, to svi znamo, pušači, alkoholičari, prejedači. Svi na taj način stvaramo ogromnu količinu tog otpada, slobodnih radikala, vojnika koji kreću ka našim ćelijama, napadaju ih i remete njihovu funkciju. Vi imate vojnike koji se brane protiv tih vojnika. Vitamin C je toliko moćan vojni sistem koji se nalazi u tečnosti, u ćeliji i u krvi, koji jako efikasno eliminiiše štetno dejstvo tih radikala koji su stvoreni lošim varenjem, odnosno navikama. Uzeti ga kroz suplement, tri puta dnevno, dovoljno je po pola tablete od 500mg. Tih 250 mg su neka količina koja se može apsorbovati, tim pre ako ste preterali sa hranom", poručio je.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading